Аустријском уметнику Ервину Вурму додељен почасни докторат Универзитета уметности у Београду

2. јуна 2022

Свечана додела почасног доктората аустријском уметнику Ервину Вурму одржана је 1. јуна 2022. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности у Београду.  Присутним званицама обратили су се др Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности у Београду, мр Димитрије Пецић, декан Факултета ликовних уметности, др Јелена Тодоровић, продекан за међународну сарадњу Факултета ликовних уметности и уметник Ервин Вурм (Erwin Wurm).

Проф. др Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности, истакла је да је Универзитет уметности у Београду одувек био место сусрета најталентованијих уметника, научника и теоретичара, као и важна спона између академског образовања и културног живота наше земље и шире. Такође је нагласила да се Универзитет водио највишим стандардима при избору почасних доктора, па је тако за 65 година постојања институције ово престижно признање додељено само девет пута, и то најизузетнијим личностима светске уметничке сцене, и додала: „Веома смо поносни што се на ексклузивну листу почасних доктора Универзитета уметности сада додаје истакнути уметник Ервин Вурм“.

Декан Факултета ликовних уметности, мр Димитрије Пецић, обратио се Ервину Вурму речима: „У име Факултета ликовних уметности у Београду, честитам вам на почасном докторату Универзитета уметности у Београду. Факултет ликовних уметности је почаствован због могућности будуће сарадње са уметником који има тако истакнуто место у савременој уметности“.

Проф. др Јелена Тодоровић, продекан за међународну сарадњу Факултета ликовних уметности, прочитала је извод из образложења награде: “Ервин Вурм се предлаже за почасни докторат Универзитета уметности због своје изузетне међународне репутације и доприноса ликовним уметностима који се, између осталог, огледа у иновативним приступима скулптури. Ервин Вурм дао је глобално признат аутономан допринос међународном тренду – перформативном заокрету у области скулптуре и скулптури као облику деловања.”

У наставку образложења, др Јелена Тодоровић је истакла: “Сваки покушај да се структурира развој рада Ервина Вурма, да се посложи и на тај начин поједностави, било у писаној форми или као концепт за изложбу, суочава се са опсежним, вишеслојним, мултимедијалним опусом који показује доследност упркос изненађујућим обртима и инвенцијама и одупире се хронолошком третману. Универзитет уметности у Београду има част да Ервина Вурма уврсти у плејаду истакнутих интернационалних стваралаца из свих области уметности којима је додељено ово признање.”

Уметник Ервин Вурм је у свом обраћању присутнима рекао: „Велика ми је част што сам примио овај почасни докторат од Универзитета уметности у Београду. Ово је град у коме су иновативне, радикалне уметничке групе седамдесетих писале историју уметности – Марина Абрамовић, Неша Париповић, Раша Тодосијевић, Ера Миливојевић, Гергељ Урком, Зоран Поповић и други. Они су променили перцепцију уметности и отворили могућност за многе који су дошли после њих. Осећам везу са њима. Имајући у виду ову снажну традицију концептуалног уметничког покрета у Београду, веома сам задовољан што сам у могућности да свој рад прикажем београдској и српској публици и учиним га отвореним за дискусију“.

Др Адријан Фајкс (Adrien Feix), директор Аустријског културног форума у Београду, поводом доделе овог признања је рекао: „Велико нам је задовољство што је овом почашћу успостављена дугорочна и плодна веза између једног од најзначајнијих аустријских уметника и најзначајније образовне институције у области културе, још једно поглавље у дугом билатералном односу у области уметности, од чега ćе посебно студенти имати користи“.

Ервин Вурм је аустријски уметник рођен у граду Брук ан дер Мур, Штајерска, Аустрија. Живи и ради у Бечу и Лимбергу, Аустрија. Завршио је Факултет примењених уметности у Бечу. Дела Ервина Вурма налазе се у колекцијама широм света, укључујући Музеј Соломона Р. Гугенхајма, колекцију Пеги Гугенхајм, Уметнички центар Вокер, Музеј Лудвиг, Kunstmuseum St. Gallen, Muséе d’art contemporain de Luon, Музеј старе и нове уметности и Центар Помпиду. Године 2013. добио је Велику државну награду Аустрије, што је највише одликовање које Аустрија додељује заслужним уметницима за изразити допринос уметности и угледу Аустрије на међународној сцени. Био је представник Аустрије на Бијеналу у Венецији у два наврата – 2011. и 2017. године. Многи га сматрају најзначајнијим и најутицајнијим међународно препознатим аустријским уметником.

Додела звања почасног доктора посебно је значајна у тренутку када стручна јавност, студенти и публика имају прилику да посете ретроспективну изложбу Ервина Вурма у главној згради Музеја савремене уметности Београд, до 9. августа.