МОЈА ЕРАЗМУС+ МОБИЛНОСТ У БУДИМПЕШТИ: Дамјан Јовичин, Факултет музичке уметности

12. фебруара 2021

Дамјан Јовичин
Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду

Еразмус+ мобилност у сврху студирања на:

Музичкој академији Франц Лист у Будимпешти, Мађарска

Пет месеци боравка на Еразмус+ мобилности је мој до сада најдужи боравак у иностранству. Боравак у Будимпешти ми је послужио за обнављање везе са Мађарском која постоји у мојој породици јер потичем од Срба из Мађарске.

Студентска размена током пандемије подразумева много препрека и прилагођавања. Прва два месеца сам посећивао концерте и културне догађаје у граду, а када су наступиле строжије мере, наставио сам да компонујем у приватности свога стана. Током полицијског часа у Будимпешти, написао сам три нове композиције од којих је једна изведена онлајн а друге две ће бити изведене током овог месеца. Трудио сам се да упркос ситуацији обиђем више градова у близини па сам путовао до Дебрецена, Сегедина, Тихања, Сентандреје, Диошђора, Нађмароша. Иако је Мађарска позната по равници, прошао сам три планинарска пута на три локације: Балатон, Нађмарош и околина Будимпеште.

На интензивном онлајн курсу сам научио основе мађарског језика и стекао пријатеље. Курс ми је веома помогао да одржим радну рутину када на академији није било предавања. Иако већином без музицирања, размена је протекла у уметничком расту и борби. Заиста не треба посустати пред новим препрекама.

Дамјан Јовичин
Студент одсека за композицију
Факултет музичке уметности