МОЈА ЕРАЗМУС+ МОБИЛНОСТ У БАЊОЈ ЛУЦИ: Тимур Муратовић, Факултет музичке уметности

3. марта 2021

Тимур Муратовић
Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду

Eразмус+ мобилност у сврху студирања на:

Универзитету у Бањој Луци, Босна и Херцеговина

Прије свега, желим да се захвалим Универзитету Уметности у Београду, и његовом Еразмус+ тиму, на овој предивној могућности и свој подршци и помоћи коју сте ми пружили. У овом незгодном времену глобалне пандемије вируса ковид-19, мобилност је имала своје потешкоће.

Одлучио сам се на долазак у Босну и Херцеговину пар седмица прије него што је сама мобилност почела, ради самовољног процеса самоизолације. Након тога је моја мобилност почела, те сам ступио у контакт са професорима и координатором за Еразмус на УНИБЛ. Договорили смо се око детаља студирања, те сам добио програм који треба да припремим за коликвијуме и на крају за испит.

Јако ми је значило што сам добио програм који нисам до сада свирао. Програм је био доста изазован, те је само то представљало за мене велики извор мотивације. Професор који ми је предавао је гостујући професор Никола Срдић са Академије у Новом Саду, и то ми је било доста драго. Имам осјећај са сам уједно упознао Бањалучку и Новосадску школу кларинета. Такођер сам имао преслушавања, те редован контакт, са домаћим професором кларинета Универзитета у Бањој Луци, Дејаном Тркуљом. Морам похвалити оба професора јер су ми несебично преносили знање, те помагали око свих елемената студирања.

Кроз новембар и децембар епидемиолошка ситуација је била лоша, али се доста побољшала кроз јануар и фебруар, те су сви сегменти живота и студирања били лакши. У новембру сам позван од стране Јеврејске општине Сарајево да, поводом обиљежавања годишњице “Кристалне ноћи”, одржим са колегом Иваном Перковићем (мастер студентом  клавира са Музичке Академије у Сарајеву) онлајн концерт без публике који је у live stream-у емитован преко платформе You Tube. Нажалост, епидемиолошка ситуација није дозволила да током боравка одржим већи број концерата у Босни и Херцеговини, али сам успио уговорити три концерта за мјесец март.

Ја лично мислим да сам као кларинетиста и умјетник доста напредовао и развио неку нову флексибилност. Настава је била крајње угодна и јако корисна. Чуо сам неке нове идеје и погледе на музику из другачијег угла. Такођер сам развио нова пријатељства са колегама из Бања Луке, који су ме стварно јако лијепо прихватили и угостили. Колеге су из разних крајева Босне и Херцеговине и Србије, те сам увијек осјећао јединство и колегијалност.

Бања Лука је предиван град, и уживао сам истраживати знаменитости, архитектуру те природу у и око града.

Ова мобилност је била једно предивно искуство које ћу цијенити и стекао сам искуства која ћу памтити до краја живота.