ДАНИ УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ 2010

17. децембра 2010
ред. проф. Чедомир Васић ФЛУ, ред. проф. Гордана Комад Арсенијевић ФПУ, ред. проф. Јелица Ђокић ФДУ, проф. др Мирјана Веселиновић Хофман ФМУ и Драган Брајовић СОКОЈ

Отварање изложбе студената генерације ФЛУ и ФПУ – Галерија ФЛУ 20. децембар

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ

Водитељи
Александра Алач, студенткиња IV године Глуме ФДУ
Александар Радојичић, дипломац ФДУ

_DSC1708

РЕЧ РЕКТОРА
_DSC1718
проф. др Љиљана Мркић Поповић

Уважени гости, професори и студенти,

Са великим задовољством поздрављам Ректора Београдског универзитета – проф. др Бранка Ковачевића, Ректора Универзитета у Крагујевцу – проф. др Слободана Арсенијевића, Ректора Универзитета у Косовској Митровици – проф. др Здравка Витошевића, Ректора Универзитета у Новом Пазару – проф. др Ћемала Долићанина, Помоћнике Министра просвете: за Високо образовање -др Слободана Јауковића, за Финансије – госпођу Бојану Митровић, за Међународну сарадњу – госпођу Весну Фила, Професоре емеритусе Универзитета уметности – Светозара Рапајића и Миланку Берберовић, Председницу општине Стари град госпођу Мирјану Божидаревић, Проректоре Универзитета у Нишу, Проректоре Универзитета уметности и Декане факултета Универзитета уметности.

У овом свечаном часу, када сумирамо резултате претходне године и када награђујемо најбоље и најзаслужније, волела бих да могу да истакнем само оно што чини ову годину успешном: да је Универзитет уметности акредитован као инстуитуција, да су студијски програми на сва четири факултета уметности на свим нивоима наставе акредитовани, да је у току акредитација наших интердисциплинарних студија коју обављамо озбиљно и детаљно, да смо у протеклој години изабрали прве професоре емеритусе, да су сви годишњи и дипломски испити успешно обављени, да наши дипломци добијају нову диплому Универзитета уметности, да је Летња уметничка школа у Сењском руднику обавила своју мисију – са седам радионица и учешћем професора и студената сва четири факултета, (презентација је управо у току), да смо после много година обновили издавачку делатност и издали капитално дело (промоција књиге «Писмо» проф Стјепана Филекија је такође у оквиру Дана универзитета уметности), да су наши студенти и њихови професори освојили бројне награде на музичким, ликовним и дизајнерским такмичењима, на филмским и позоришним фестивалима у земљи и иностранству, да су одбрањени први докторски уметнички пројекти и значајне докторске дисертације, да су Универзитет уметности посетили и одржали предавања, радионице и презентације угледни професори и уметници из иностранства и да су наши професори били гостујући професори на светски познатим школама и учесници бројних међународних скупова.

Усред ових успешних подухвата стајала су два изазова садашњег времена: реформа високог уметничког образовања и економска криза, и они су наметали бројне препреке. Захваљујући помоћи Министарства просвете и солидарности Београдског универзитета у прерасподели квота мастер студената на терет буџета, као и заједничким напорима Колегијума декана, савладавали смо ове препреке са пуном свешћу о озбиљности проблема и о значају њиховог решавања. Јер, настава на Универзитету уметности је специфична – имамо мали број студената и професора у односу на све друге универзитете, али је школовање наших студената скупо. Само је релативно скупље него на другим облицима студирања, будући да се улагање у уметничко образовање – вишеструко враћа. Као што знамо, нема бољег амбасадора једне земље од њеног уметника. Материјални трошкови наставе су неизбежна ставка у успостављању посебног модела финансирања факултета уметности и надамо се да ћемо успети да уверимо наше Министарство у оправданост и неопходност овог услова за опстанак јединог државног уметничког универзитета у земљи.

Говорећи о искушењима која су нам се наметнула, свакако је нашу велику пажњу и ангажовност изазвала последица доношења Закона о планирању и изградњи, тј. конверзија нашег права на коришћење блока 39. у јавну својину Рапублике Србије. Надамо се да ће напори декана и Ректората имати за резултат укључивање изградње једног од наших факултета уметности и довршавање већ постојећег факултета уметности на овој парцели, у Кампус науке и уметности, који се по свој прилици гради у блоку 39. То је веома озбиљан подухват са којим се суочава Колегијум Ректората и декана и очекујемо позитиван исход у датим околностима.

Посебност Универзитета уметности, оличена у споју и садејству најбољих, строго изабраних студената и најбољих, активних уметника ове земље, даје нам полет и снагу да истрајемо у најтежим тренуцима, јер ретки су универзитети који се том одликом издвајају. Зато Универзитет уметности заслужује суверено место које има у образовању, уметности, науци о уметности и култури наше земље.

 

ПРОМОЦИЈА СТУДЕНАТА ГЕНЕРАЦИЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ

Енике Герег – Gőrőg Enikő, ФМУ
Наташа Стојановић, ФЛУ
Тијана Ђинђић, ФПУ
Јелена Стевановић, ФПУ
Милош Нешовић, ФДУ

***

Студенти II године Глуме ФДУ
говоре стихове Десанке Максимовић

_DSC1748

***

ДОБИТНИЦИ ВЕЛИКЕ ПЛАКЕТЕ

проф. др Мирјана Веселиновић Хофман, ФМУ
ред. проф. Чедомир Васић, ФЛУ
ред. проф. Гордана Комад Арсенијевић, ФПУ
ред. проф. Јелица Ђокић, ФДУ
СОКОЈ – организација музичких аутора Србије

***

Трио лаута АНОНИМУС 3

Дарко Карајић, теорба
Софија Михаиловић, барокна мандолина
Војин Коцић, барокна гитара

Alessandro Piccinini: Chiaccona

_DSC1781
ДОБИТНИЦИ СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ
УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ:

Владимир Милошевић, ФМУ
Љиљана Ристивојевић, ФЛУ
Тодор Лалицки, ФПУ
Срђан Карановић, ФДУ

***
Дивна Тонтић, виолина
Eugène Ysaÿe: Balada, соната бр. 3, за соло виолину

_DSC1798
***

ПРОФЕСОРИ КОЈИ СУ РАДНИ ВЕК
ПОСВЕТИЛИ УНИВЕРЗИТЕТУ УМЕТНОСТИ

ред. проф. Милан Михајловић, ФМУ
ред. проф. Марија Драгојловић, ФЛУ
ванр. проф. Здравко Милинковић, ФЛУ
ред. проф. Миодраг Бајић, ФПУ
ред. проф. Слободан Ђуричковић, ФПУ
ред. проф. Милован Гађански, ФДУ
ред. проф. Срђан Карановић, ФДУ

***

Студенти II године Глуме ФДУ
Реторика – Цицерон

_DSC1808
_DSC1835

***

К О К Т Е Л
_DSC1860