ДАНИ УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ 2011

23. децембра 2011
Водитељи Нина Јанковић, дипломац ФДУ Иван Михаиловић, дипломац ФДУ

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ

Водитељи
Нина Јанковић, дипломац ФДУ
Иван Михаиловић, дипломац ФДУ

DSC_0010

РЕЧ РЕКТОРА

проф. др Љиљана Мркић Поповић

DSC_00151

Уважени гости, цењени професори и драги студенти,

Част ми је и задовољство да поздравим: Министра културе господина Предрага Марковића, Ректора Београдског универзитета Бранка Ковачевића, Ректора Универзитета у Новом Саду Мирослава Весковића, Ректора Универзитета у Крагујевцу Слободана Арсенијевића, Ректора Универзитета у Новом Пазару Ћемала Долићанина, Помоћнике Министра просвете и науке за Високо образовање Слободана Јауковића и за Међународну сарадњу Весну Фила, претходне Ректоре Универзитета уметности Дару Матић Маровић, Милену Драгићевић Шешић и Чедомира Васића, Председницу Општине Стари град Мирјану Божидаревић, Професоре емеритусе Универзитета уметности, Проректоре Универзитета уметности и Декане Факултета уметности.

Извештај о раду Универзитета уметности који је усвојио Савет, на предлог Сената, има 60 страница. Тешко сам одолела хтењу да вам детаљно и натенане прочитам тих 60 страница. Читајући их, ипак, детаљно и натенане у себи, уочила речи које су обележиле протеклу годину и које желим да поделим са вама. То су – посвећеност и сарадња.

У решавању, дакле, свих изазова које су савремени економски и други токови наметнули, дошла је до изражаја чврста, колегијална и професионална сарадња између тима Ректората – проректора Димитрија Големовића, Анђелке Бојовић и Марине Накићеновић, и Колегијума Декана факултета уметности – госпође Декан Дубравке Јовичић, Декана Зорана Вуковића, а по његовом изненадном и прераном одласку, Продекана Зорана Граовца, Декана Владимира Костића Дивца и Декана Зорана Поповића, успостављањем највиших академских односа и принципа. По свим показатељима исто нас очекује и са новоизабраним Деканом Милутином Драгојловићем.

Свакако да је рад Универзитета уметности био обележен и отежан општом финансијском кризом, смањењем броја студената који се финансирају из буџета на мастер студијама, студентским протестима, непостојањем неопходних материјалних трошкова наставе, али стална сарадња која је успостављена са Министарством просвете и науке, и озбиљна посвећеност сваком појединачном проблему, доносили су праве резултате и неопходна решења.

Током протекле године, доведен је до краја један дугогодишњи, напоран и истрајан подухват, у којем су учествовали бројни професори, асистенти, сарадници и студенти наша четири факуктета, а то је – акредитација. Сви студијски програми, на сва четири факултета, на свим нивоима, као и акредитација институција Факултета и Универзитета уметности завршена је. Будући да је све што је зависило од нас урађено, надам се да ће Министарство просвете и науке, иначе оснивач јединог Универзитета уметности у Србији, дати прави и благовремени одговор, да би се добило решење, број дозволе и самим тим нова диплома Универзитета уметности.

Летња уметничка школа Универзитета уметности «Исток је западно од запада» по стиху Бранка Миљковића, одржана је у Сићеву и Нишу. У изузетној сарадњи са Универзитетом у Нишу и Националном академијом за позориште и филм из Софије, уз велику подршку Министарства културе на којој смо веома захвални, 78 студената из Београда, Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Беча, Љубљане и Софије посвећено су радили и остварили значајне резултате у десет радионица. Два подна мозаика у центру града Ниша, величине 15 квадратних метара, по мотивима из Медијане, представљају наш допринос великом јубилеју проглашења Миланског едикта и српској културној баштини.

Покретање новог мастер програма – joint мастера «Међународно истраживање извођачких уметности», MAIPR, плод је академске сарадње четири универзитета: Универзитета у Ворику, Универзитета у Амстердаму, Универзитета у Хелсинкију и нашег Универзитета. Оваква сарадња је веома значајна за унапређивање Интердисциплинарних студија, у шта нас је уверила свеобухватна и детаљна анализа постигнућа и пролазности доктора, мастера и магистара Универзитета уметности.

Учешће Универзитета уметности на 55. Сајму књига са два издања, после дугогодишње паузе у издавачкој делатности, резултат је озбиљне посвећености да се оживи издавачка делатност, која је некада била најзначајнија активност Ректората. Овим догађајем подстакнути, успоставили смо праву сарадњу са издавачким кућама и посветили се припреми нових издања али и репринту старих, проверених уџбеника и књига.

Није потребно рећи да је Универзитет уметности јединствен по многим својим сегментима, да је у поређењу са другим државним универзитетима мали по броју студената, да су студијски програми специфични, да су процеси наставе који доводе до резултата посебни, да је неопходна потпуна посвећеност и студената и професора да би се дошло до резултата. Исто тако није потребно истицати да је довољан само један врхунски уметник да прослави отечество! Зато је веома важно то што видимо да се схвата значај Универзитета уметности и да му се посвећује посебна пажња и наклоност.

ПРОМОЦИЈА СТУДЕНАТА ГЕНЕРАЦИЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ

Милица Пашић, ФМУ
Владан Сибиновић, ФЛУ
Милица Лазаревић, ФПУ
Тања Шљивар, ФДУ

***

Милица Пашић, харфа
Ернесто Лекуона: Малагења

Милица Пашић, харфа С десна на лево: претходни Ректори Универзитета уметности, проф. др Милена Драгићевић Шешић и ред. проф. Даринка Матић Маровић, ред. проф. Марина Накићеновић, Проректор Универзитета уметности, проф. др Димитрије Големовић, Проректор Универзитета уметности

Милица Пашић, харфа
С десна на лево: претходни Ректори Универзитета уметности, проф. др Милена Драгићевић Шешић и ред. проф. Даринка Матић Маровић, ред. проф. Марина Накићеновић, Проректор Универзитета уметности, проф. др Димитрије Големовић, Проректор Универзитета уметности

***

ДОБИТНИЦИ ВЕЛИКЕ ПЛАКЕТЕ

мр Зорица Ћетковић, ред. проф. ФМУ
мр Слободан Роксандић, ред. проф. ФЛУ
мр Мирослав Анђелковић, ред. проф. ФПУ
Горан Марковић, ред. проф. ФДУ

***

Гудачки квартет Modus Vivendi
Антонин Дворжак:
Гудачки квартет бр.12 у Ф-дуру, оп. 96 – „Амерички
I став: Allegro ma non troppo

DSC_0056
ДОБИТНИЦИ СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ
УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ:

др Ивана Перковић, ванр. проф. ФМУ
Јелена Јаковљевић, ФЛУ
Јулијана Турукало, ФПУ
мр Марина Фафулић, виши стручни сарадник ФДУ

***
Студенти III године Глуме ФДУ
класa проф. Биљане Машић

Позоришни дијалекти
Приредила доц. Диjана Маројевић Диклић

DSC_0084

***

ПРОФЕСОРИ КОЈИ СУ РАДНИ ВЕК
ПОСВЕТИЛИ УНИВЕРЗИТЕТУ УМЕТНОСТИ

мр Ферн Рашковић, ред. проф. ФМУ
мр Никола Вукосављевић, ред. проф.ФЛУ
мр Небојша Радојев, ред. проф.ФЛУ
мр Драган Јовановић, ред. проф. ФПУ
мр Ратко Лалић, ред. проф. ФПУ
мр Милица Вучковић, ред. проф. ФПУ
Митар Трнинић, ванр. проф. ФПУ
Александар Мандић, ред. проф. ФДУ
Весна Језеркић, ред. проф. ФДУ
Зоран Симјановић, ред. проф. ФДУ


***

Певачка група студената ФМУ
Одсек за етномузикологију
класa проф. Сање Ранковић

Зелени се ливада, песма „на бас“ из Баната

DSC_0158

***

К О К Т Е Л