Дани Универзитета уметности 2023

25. децембра 2023

Свечана прослава Дана Универзитета уметности одржана је у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности у Београду 22. децембра 2023. године.

Ректорка Универзитета уметности, проф. др Мирјана Николић је уручила годишње награде најзаслужнијим наставницима, сарадницима и студентима, нагласивши да је „на Универзитету уметности аутентичност императив на путу на коме се развија самосталан и иновативан уметничко-истраживачки и научно-истраживачки рад студената и помаже им се да експериментишу на нове начине са различитим истраживачким техникама и методама, које ће њихово стваралаштво учинити препознатљивим.“

Поред бројних уважених званица, прослави је присуствовала и присутнима се обратила министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић која је посебно истакла настојање државе да се на интердисциплинаран начин повежу различите уметничке и научне дисциплине, што представља суштинску наставну специфичност Универзитета уметности.

„Држава је препознала и креативне индустрије као брзо растућу привредну грану у Србији, а посебно је препознала потенцијал који постоји у академској заједници да се даље допринесе развоју креативних индустрија. Зато Министарство просвете и јесте подржало увођење Програма Мастер 4.0, чији је део студијски програм мастер академских студија Уметност и дизајн видео игара, који су заједно развили Универзитет уметности и Математички факултет Универзитета у Београду“, објаснила је министарка и професорима и студентима пожелела још пуно деценија успешног рада и стварања.

Државни секретар за науку Вукашин Гроздић обратио се присутнима у име министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић, рекавши да Министартсво науке, технолошког развоја и иновација тражи начин да подржи уметничка истраживања и да их интегрише у систем еНауке. Такође је истакао да је пред нама декада одрживог развоја и да управо у том контексту уметност треба да помогне да се организује друштво засновано на разумевању, сарадњи и високим естетским вредностима.

У оквиру прославе,  у највише академско звање – професор емеритус – промовисан је мр Растко Ћирић, ред. проф. ФПУ у пензији.

На предлог факултета из састава Универзитета уметности Велике плакете са повељом уручене су најистакнутијим редовним професорима у претходној школској години: фаготисти др ум. Горану Маринковићу, ред. проф. ФМУ; психолошкињи уметности др Бојани Шкорц, ред. проф. ФЛУ; костимографкињи Светлани Цвијановић, ред. проф. ФПУ; и глумици Марији Миленковић, ред. проф. ФДУ.

Сребрне медаље уручене су: Укију Оваскаинену, самосталном стручном сараднику ФМУ; Центру за ликовну и примењену уметност “Terra”; др ум. Јулијани Протић, ванр. проф. ФПУ; Тари Манић, асистенту ФДУ и Народном музеју Зајечар.

Признања су уручена ненаставном особљу факултета из састава Универзитета уметности: Радмили Милинковић, шефу библиотеке ФМУ; Драгану Поштићу, руководиоцу службе за послове инвестиционог и техничкогодржавања, безбедности и заштите ФЛУ; Милки Годеч, спремачици ФПУ и Марији Момић, самосталном стручнотехничком сараднику за снимање фото и видео материјала ФДУ.

Студенти генерације са највишом просечном оценом и бројним уметничким радовима у школској 2022/2023. години су: харфистикиња Ирина Пејоска са Факултета музичке уметности, сликарка Софија Павковић са Факултета ликовних уметности, графички дизајнер Бојан Завишин са Факултета примењених уметности и филмски и телевизијски продуцент Марија Мијушковић са Факултета драмских уметности.

У оквиру свечаности Универзитет уметности је изразио најдубљу захвалност за предани рад професорима који су пензионисани од 1. октобра ове године: др Бланки Богуновић, ред. проф. ФМУ; мр Јелици Глигоријевић, ред. проф. ФМУ; мр Предрагу Репанићу, ред. проф. ФМУ; мр Мрђану Бајићу, ред. проф. ФЛУ; Зорану Блажини, ред. проф. ФПУ; мр Ивани Вељовић, ред. проф. ФПУ; мр Мирољубу Драмићанину, ред. проф. ФПУ; др Радовану Кнежевићу, ред. проф. ФДУ; Бранислави Стефановић, ред. проф. ФДУ и др Драгани Чолаковић Биљановски, ред. проф. ФДУ.

У музичком делу програма наступили су соло певач Матија Арнаутовић, студент ФМУ и харфисткиња Ирина Пејоска, студенткиња генерације ФМУ.

Добитнике су представили проректори Универзитета уметности мр Биљана Радовановић Бркановић, др ум. Бранко Раковић и др ум. Владимир Татаревић, а програм је водио Ранко Стојиловић, шеф Деска култура Радио Београда 2.