ДРАГАН КЛАИЋ РЕГИОНАЛНА СТУДЕНТСКА СТИПЕНДИЈА

1. септембра 2013

Драган Клаић стипендија додељује се у знак сећања на проф. др Драгана Клаића, театролога и културног аналитичара. Стипендија је подржана од стране Фонда за отворено друштво (Open Society Foundations) и Европске културне фондације (European Cultural Foundation).

Стипендија има за циљ да охрабри и подстакне кандидате из региона да се пријаве за УНЕСКО катедру за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду, међународни интердисциплинарни мастер студијски програм. Стипендија се додељује једном годишње најбољем кандидату – за покривање трошкова школарине и живота у Београду током студија.

Износ: 6.000 USD

Ко може да се пријави?
За Стипендију могу да конкуришу кандидати из региона приликом пријаве на конкурс за УНЕСКО катедру за културну политику и менаџмент, како у јунском, тако и у септембарском уписном року. Избор кандидата врши се у септембру, након што се усвоји коначна листа примљених студената.

Критеријуми
Кандидати се бирају на основу:
– постигнутог успеха током претходног школовања
– мотивисаности и показаног интересовања за интеркултуралну комуникацију током претходног школовања, као и учешћа у интеркултуралним пројектима изван универзитета
– учешћа у другим релевантним културним активностима (културни активизам)
– мотивационог писма (наведених професионалних интересовања и циљева, као и разлога за пријављивање за Стипендију).

Процес пријаве
Да би биле узете у разматрање, пријаве за Драган Клаић стипендију морају бити предате уз пријавна документа за УНЕСКО катедру за културну политику и менаџмент.
Рок за пријаву: четвртак 19. септембар 2013.

Оцењивање кандидата
– Конкурсну документацију евалуирају чланови комисије за пријемни испит УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент и Фондација Драган Клаић.
– Резултати ће бити објављени до 30. септембра 2013.
– По потреби, Skype конференцијски разговор са кандидатима може бити организован.

Драган Клаић био је театролог и културни аналитичар, стални сарадник Felix Meritis фондације у Амстердаму и професор културне политике на Универзитету у Лајдену. Дипломирао је драматургију у Београду, а докторирао историју позоришта и драмске критике на Јејл универзитету. Клаић је био позоришни критичар и драматург, али и професор на Универзитету уметности у Београду и Универзитету у Амстердаму, као и гост-предавач на универзитетима у Америци, Будимпешти, Болоњи итд. Водио је Национални театарски институт Холандије, био је суоснивач европског позоришног часописа Еуромаске, председник Европске мреже информативних центара у домену извођачких уметности, Европског форума за уметност и наслеђе и Европског фестивалског истраживачког пројекта. Поља његових интересовања и ангажовања биле су савремене извођачке уметности, европске културне политике, стратегије развоја културе и међународне културне сарадње, интеркултурализам итд. Учествовао је у бројним међународним истраживачким пројектима, конференцијама и симпозијумима. Аутор је неколико књига и стотина чланака. Драган Клаић преминуо је у августу 2011. године.