Објављена монографија „Алумни Универзитета уметности: 1957-2022“

22. марта 2024

Монографија Алумни Универзитета уметности: 1957-2022 настала је поводом 65 година од оснивања Универзитета, са циљем да се прикупе и по први пут, на једном месту, учине јавно доступним имена свих алумнија Универзитета уметности у Београду – Факултета музичке уметности, Факултета ликовних уметности, Факултета примењених уметности, Факултета драмских уметности и Интердисциплинарних студија – од оснивања факултета/студија па закључно са 2021. годином.

Прикупљање података о управама, наставницима и студентима свих нивоа студија, свих група/одсека/одељења са сва четири факултета из састава Универзитета и интердисциплинарних студија, и то кроз вишедеценијску историју, био је обиман и захтеван процес, током кога се уреднички тим суочавао са различитим недоумицама и дилемама, посебно у погледу начина на који ће бити систематизовани и представљени разнолики и недоследно приказани подаци.

На крају тог пута, стоји капитално издање које је важно не само за културу сећања, већ и као база за онлајн платформу АЛУМНИ УУ, која ће ускоро бити доступна јавности.

У уводном тексту проф. др Мирјане Николић, ректорке Универзитета уметности се наводи: „Из визуре културе сећања Универзитет уметности и данас је више заједница академија него факултета с обзиром на то да и даље код наставника, студента и ненаставног особља лебди дух припадности „академији”, који их испуњава поносом и осећањем посебности. Студирање или рад на некој од некадашњих академија и данас је ствар престижа и изузетности, гаранција највишег уметничког квалитета, талента и вредности, заједнички именитељ који нас спаја у јединствену заједницу која је снажнија од формалног и институционалног повезивања.
Зато монографијом која је пред читаоцима желимо да изнова подсетимо на историју и традицију нашег универзитета, остварене домете, али и да оставимо сведочанство о нашим алумнима, свима који су студирали на нашим академијама, касније факултетима, свима који су радили и, коначно, онима који су активно учествовали у изградњи система високог уметничког образовања и у креирању уметничког и културног живота у оквирима наше земље и ван ње.“

Уз ову монографију, издато је и скраћено издање Универзитет уметности у Београду 1957-2022, које садржи текстове о Универзитету и факултетима у његовом саставу, као и спискове управа и наставника.

Уреднице монографије су проф. др Мирјана Николић и Марија Николић Радоњић, ликовно-графички урадник је проф. др ум. Јана Оршолић, технички уредник је Дејан Тасић, а лектуру су радили др Биљана Митровић и Paul Murrey.

Издавање монографије Алумни Универзитета уметности: 1957-2022 подржали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС и Секретаријат за културу Града Београда.