Ректор Универзитета уметности у Београду проф. др Љиљана Мркић Поповић изабрана је за члана Репрезентативног одбора Европске Лиге Институција Уметности ЕЛИА

16. новембра 2014
Репрезентативни одбор Европске Лиге Институција Уметности ЕЛИА

Ректор Универзитета уметности у Београду проф. др Љиљана Мркић Поповић изабрана је за члана Репрезентативног одбора Европске Лиге Институција Уметности ЕЛИА (Еuropean League of Institutes of the Arts – ELIA), по трећи пут за мандатни период 2014-2016.

Избор за чланове Репрезентативног одбора, који чини 21 представник најугледнијих високошколских уметничких институција у Европи, одржан је 15. новембра 2014. у Глазгову на Генералној скупштини ЕЛИА, организованој у оквиру 13. ЕЛИА Бијеналне конференције (13th ELIA Biennial Conference) под називом LOCATION/AESTHETICS, чији су домаћини били Краљевски шкотски конзерваторијум (Royal Conservatoire of Scotland) и Факултет уметности у Глазгову (Glasgow School of Art).

У своја претходна два мандата на месту члана Репрезентативног одбора ЕЛИА, Ректор Љиљана Мркић Поповић се ангажовала у укључивању Универзитета уметности у међународне уметничке пројекте, иницирала је приступање чак шест факултета и академија уметности из Региона – Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Бањалуке, Скопља и Цетиња – у ову значајну европску мрежу и организовала је 2013. године у Београду Први регионални састанак институција уметности у сарадњи са ЕЛИА, са циљем повећањ видљивости високообразовних уметничких институција из Региона на међународној мапи.

Европска Лига Институција Уметности – ЕЛИА, са седиштем у Амстердаму, основана је 1990. године као међународна мрежа високошколских уметничких институција која данас броји преко 350 чланова из 47 земаља. Једна од основних активности ЕЛИА-е је организација конференција, симпозијума, фестивала, истраживачких пројеката, издавање публикација и др. у сарадњи са институцијама – чланицама, са циљем размене њиховог искустава, инспирације и идеја, а пре свега подстицања мобилности студената, наставника и сарадника.

Будући да чланство у ЕЛИА-и омогућава дијалоге, мобилност и размену различитих активности између уметника, професора, администратора и више од 300.000 студената широм Европе, ствар је престижа бити део ове елитне уметничке породице, којој Универзитет уметности у Београду припада више од 12 година.

http://www.elia-artschools.org/