Смернице за наставнике и студенте у ситуацији пандемије вируса COVID-19

21. марта 2020

 

Драге колегинице и колеге, студенткиње и студенти,

Пошто последњих недеља интернетом кружи велики број порука и текстова о пандемији вируса COVID-19 у којима се износе неистине и непроверени подаци, важно је да знате где можете да добијете поуздане информације. У наставку овог кратког текста налазе се линкови ка поузданим онлајн ресурсима о пандемији, препорукама за поступање са циљем очувања менталног здравља и начинима на које можете добити бесплатну психолошку подршку. Сајтови су на српском и енглеском језику.

Информације о корона вирусу:

Информације о корона вирусу у Србији можете добити на посебном делу сајта Института за јавно здравље Србије ‘’Др Милан Јовановић Батут’’’ (https://covid19.rs/)

За информације о пандемији на глобалном нивоу, као и о најновијим сазнањима о самом вирусу најбоље је да посетите посебну секцију сајта Светске здравствене организације – WHO  (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019)

Уколико имате додатна питања а желите да информације добијете на друштвеним мрежама и на српском језику, препоручујем вам Фејсбук групу Наука, уз напомену да обавезно читате и коментаре, пошто један део активних чланова у постовима ставља примере нетачних информација о којима се затим у коментарима дискутује. Наравно, квалитет дискусије зависи од самих учесника, тако да вас опет враћам на сајт Батута и WНО као најрелевантније изворе.

Корона вирус и ментално здравље:

Текст на српском језику за смерницама за бригу о менталном здрављу током пандемије можете да прочитате oвде. На крају текста се налазе и линкови ка иницијативама психолога и психотерапеута који пружају бесплатну психолошку подршку током пандемије.

Текст на енглеском језику о томе како да се носите с карантином и изолацијом можете прочитати oвде.

Хрватско удружење психолога је објавило препоруке за родитеље за пружање подршке деци у периоду здравствене кризе. Препоруке можете прочитати oвде.

Психолошка подршка током пандемије:

Министарство здравља је отворило Националне телефонске линије за пружање психосоцијалне подршке током пандемије свим грађанима којима је потребан.

Телефон за психосоцијалну подршку грађанима је: 0800 309 309, као и посебни телефони Института за ментално здравље: 063 7298260 (за младе и родитеље деце до 18 година) и 063 1751150 (за особе старије од 18 година).

Више информација о овом облику подршке можете да прочитате oвде.