Свечана промоција Professora Emeritusa и доктора наука

11. марта 2015
др Драган Стојменовић, др Александра Миловановић, др Рајка Бошковић, др Маја Вукадиновић, проф. др Милена Драгићевић Шешић, професор емеритус Горан Марковић, др Ивана Волић, Ректор УУ проф. др Љиљана Мркић Поповић, др Александра Кузмић, проф. др Небојша Ромчевић, др Ксенија Радуловић, др Сања Ранковић, Проректор УУ проф. др Димитрије Големовић, др Аница Сабо, Проректор УУ ред. проф. Анђелка Бојовић, др Злата Марјановић

 

001-1

001-2

 

 

***
АЛЕКСАНДАР ПАВЛОВИЋ
Professor Emeritus

***
ГОРАН МАРКОВИЋ
Professor Emeritus

***

РЕЧ РЕКТОРА
проф. др Љиљана Мркић Поповић

Уважени гости и цењене колеге,
Високо уметничко образовање, успостављено пре готово осам деценија у нашој земљи, показује издржљивост опстанка и пркосно одолевање различитим историјским и друштвеним околностима. Четири факултета Универзитета уметности од својих почетака до данас школују уметничку елиту наше земље у свим областима уметности. Наши некадашњи студенти постали су водећи уметници, доајени, прваци у својим професијама, челници институција и врхунски професори – на понос својих некадашњих факултета.

Поред тешкоћа на које свакодневно наилазимо, протеклих неколико месеци обележила су лепа догађања и значајне активности:
Монографија Универзитета уметности добила је прошлог октобра награду “Богдан Кршић” за најлепшу књигу на 59. Међународном београдском сајму књига.

Летња уметничка школа под називом Кроз вртлоге Лима одржана је са великим успехом у Пријепољу, а посебан допринос дала је сликарска радионица Орнамент у новом читању, чија је реализација представљала веома захтеван подухват – мурал од 200 квадратних метара на зиду Дома културе Пријепоље.

УНЕСКО катедра за културну политику и менаџмент прославила је значајан јубилеј – 10 година постојања.
Универзитет уметности препознат је на међународној академској сцени, о чему сведоче многобројни позиви за партнерство у међународним пројектима, заједнички студијски програми са европским универзитетима, као и плодоносна размена студената и професора. Својеврсно признање на међународном плану добијено је поновним избором представника Универзитета уметности у Репрезентативни одбор Европске Лиге Институција Уметности ЕЛИА.

Подједнако је важно истаћи ангажовање чланова Колегијума Ректората, Колегијума декана, Сената и Савета у раду на Изменама и допунама Закона о високом образовању, који је усвојен 10. септембра прошле године, а у који су ушли предлози Универзитета уметности.

После дуготрајних сложених послова и усаглашавања, уручене су прве Дипломе и Додатак дипломи студентима који су завршили студије према Закону о високом образовању из 2005. године.

Наши студенти добили су велики број награда и признања на домаћим и међународним фестивалима и такмичењима. Посебно смо поносни на Фестивал студената уметностиФЕСТУМ, који већ пет година за редом окупља студенте сва четири факултета као инспиративан уметнички полигон.

Данас обављамо промоцију доктора наука који су своје дисертације одбранили по старим законским прописима на Факултету музичке уметности, Факултету драмских уметности и Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности. Захваљујући вама, драги доктори наука, вашој посвећености истраживачком раду и вашим менторима, који су несебично подстицали израду ваших дисертација, настављамо, уходаним путем и исписујемо историју наша четири факултета и Универзитета уметности.

Посебна ми је част што ћемо данас промовисати два Професора емеритуса. До сада звање професора емеритуса добили су уважени професори – Светозар Рапајић са Факултета драмских уметности, Миланка Берберовић са Факултета примењених уметности, Даринка Матић Маровић, Бисерка Цвејић са Факултета музичке уметности и Никола Јанковић са Факултета ликовних уметности. Њима се придружују Александар Павловић са Факултета музичке уметности и Горан Марковић са Факултета драмских уметности.

Наших седам величанствених професора постигли су врхунске домете свако у својој – сасвим различитој уметничкој области, а имају велику сличност: животну посвећеност својим студентима у тежњи да образују  достојне настављаче уметничке мисије.

***