“Дани Српске у Србији”, Ректорат Универзитета уметности, 9. септембар 2022.

12. септембра 2022
др Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности у Београду; Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије; др Наталија Тривић, министарка просвете и културе Републике Српске

У оквиру манифестације Дани Српске у Србији одржана су два догађаја у Ректорату Универзитета уметности, 9. септембра 2022. године.

У термину од 10 часова одржан је округли сто са темом “Идентитет: језик, уметност, култура – Јединственост културног простора Републике Српске и Републике Србије”. Након што су учеснике поздравили проф. др Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности и Млађан Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, присутнима су се обратили др Наталија Тривић, министарка просвете и културе Републике Српске и Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

У радном делу округлог стола су учествовали: др Драган Пурешић, заменик управника Народне библиотеке Србије, Љиља Петровић Зечић, директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске; Дијана Грбић, в.д. директора Народног позоришта Републике Српске; Владимир Кецмановић, уредник Културно-уметничког програма РТС; Ернест Завила, уредник Културног програма РТРС, док се проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ обратио присутнима путем снимка.

Догађај је модерирала др Љиљана Рогач Мијатовић, ванр. проф. Факултета драмских уметности.

У термину од 13 часова у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности организована је пројекција анимирано-документарног  филма “Устанак”, мастер рада Игора Тешића који је реализован на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци. Филм има за тему велики устанак Срба у Херцеговини и Босни од 1875. до 1878. године и настао је у копродукцији компанија “Еон” из Бање Луке и “Сиријус” из Београда и уз подршку Филмског центра Србије. Након пројекције одржана је дискусија на тему “Филмска уметност као повезница српског културног простора”, коју је модерирао Огњен Рaкчевић, доцент Факултета драмских уметности, а у којој су учествовали: Игор Тешић, аутор филма „Устанак“, режисер и косценариста, мастер Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци; проф. Младен Ђукић, главни продуцент и супервизор анимације, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци; проф. Предраг Велиновић, ментор и копродуцент, Факултет драмских уметности Универзитета уметности у Београду; Ања Илић, директорка Центра за развој и унапређење кинематографије Републике Српске; Марија Ристић, сарадница Филмског центра Србије.

Округли сто и пројекцију филма „Устанак“ организовали су Представништво Републике Српске у Србији и Универзитет уметности у Београду.

АГЕНДА