Делегација међународне мреже ELIA посетила Ректорат УУ у оквиру пројекта ”NE©XT Accelerator”, 11-12. октобар 2016.

13. октобра 2016

У периоду од 11-12. октобра 2016. у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности одржане су отворене дискусије на теме Улога наставника у запошљавању младих уметника и Концепти докторских уметничких студија, реализоване у оквиру међународног пројекта NE©XT Accelerator којим координира ELIA ― мрежа европских институција уметности, а Универзитет уметности учествује као један од 20 партнера.

Универзитет уметности се прикључио пројекту са намером да пружи подршку младим уметницима да започну успешне међународне каријере и стекну способности да свој уметнички рад претворе у посао од кога могу да зарађују за живот. Такође, пројекат је усмерен ка европском повезивању предузетничких иницијатива у области уметности и дизајна, као и успостављању снажнијих веза младих уметника са професионалним институцијама и предузетништвом. У овом контексту, специфична улога Универзитета уметности јесте подстицање видљивости младих уметника из земаља Западног Балкана да превазиђу затвореност у локалним и националним оквирима и афирмишу се на међународној уметничкој сцени.

Дискусије са наставницима сва четири факултета Универзитета уметности водили су стручњаци за област предузетништва у уметности, др Кај Лехикоjнен (Kai Lehikoinen), професор Позоришне академије Универзитета уметности у Хелсинкију; др Нађа Данаш (Nadia Dahnash), директорка Центра за предузетнике и предузетништво при Краљевском колеџу за уметност у Лондону; Криси Тилер (Chrissie Tiller), независни консултант за пројекте у области културе и уметности и евалуатор NE©XT Accelerator пројекта; Барбара Ревели (Barbara Revelli), менаџер NE©XT Accelerator пројекта и проф. др Милена Драгићевић Шешић, која је била модератор читавог догађаја.