др Мирјана Николић, ред. проф. ФДУ изабрана за новог ректора Универзитета уметности у Београду

14. јуна 2021
др Мирјана Николић, ректор Универзитета уметности

Савет Универзитета уметности у Београду је на седници одржаној 14. јуна 2021. године изабрао новог ректора – др Мирјану Николић, редовног професора Факултета драмских уметности, за наредни трогодишњи период 2021-2024. Професорка Николић, која је била у статусу вршиоца дужности ректора, обављаће функцију ректора Универзитета уметности од 1. октобра.

За проректоре Универзитета уметности изабрани су: проф. мр Биљана Радовановић Бркановић са Факултета музичке уметности, проф. др ум. Бранко Раковић са Факултета ликовних уметности и проф. Александар Мијатовић са Факултета примењених уметности.

Др Мирјана Николић, редовни је професор на Катедри за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе Факултета драмских уметности у Београду. Главна поља њеног истраживања су: Студије медија, Менаџмент и продукција електронских медија и Етика медија.

Написала је три књиге: Радиофонија у Србији током Другог светског рата (2009); Радио у Србији 1924-1941 (2006) и Етар над Београдом (1999), као и преко тридесет научних и стручних текстова у домаћим и иностраним часописима и публикацијама. Активно учествује у раду националних и интернационалних скупова и конференција, као и у научно-истраживачким пројектима Факултета драмских уметности и Универзитета уметности.

Била је директорка Института за позориште, филм, радио и телевизију ФДУ (2011-2017). Добитница је више награда за педагошки и научни рад, међу којима је и Велика плакета Универзитета уметности са повељом (2016).