Одржано треће предавање из циклуса EUNIC Talks – 1. април, Ректорат УУ

26. марта 2019

у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности, 1. априла 2019. године, одржано је треће предавање из циклуса EUNIC Talks: Cultural Diplomacy and Cultural Relations in Action, под називом: WikiGap – a movement for a gender equal internet.

Догађај је организован у сарадњи УНЕСКО катедре за кулутрну политику и менаџмент, EUNIC мреже и Шведске амбасаде и Министарства спољних послова Шведске, који су представили пројекат WikiGap: Let’s close the internet gender gap!

Википедија је најобимнија светска енциклопедија на интернету са највећим бројем корисника. Садржај чланака на Википедији утиче на информисаност и знање њених корисника. Ипак, на Википедији нема равнотеже у погледу броја чланака о мушкарцима и женама. Деведесет одсто садржаја на Википедији креирају мушкарци и број чланака о мушкарцима је четири пута већи него о женама.

Да би допринели прецизнијој слици, Министарство спољних послова Шведске и Викимедија Шведске су покренули иницијативу да се широм света организују Вики радионице #WikiGap.

Током 2018. године, уређивачки маратони и Вики радионице одржане су у 54 земље, што је резултирало са више од 13 000 нових чланака на 30 језика на Викимедији.  Ти чланци су, после годину дана, досегли до 57 милиона прегледа страница. Тиме су више од 1800 учесника-Вики уредника допринели томе да се заступљеност жена повећа на Википедијии – највећој светској енциклопедији на интернету и корисницима.

У Србији је у току марта месеца организовано онлајн уређивачко такмичење  #WikiGap 2019, где су учесници, након уређивачке Вики радионице, својим чланцима о знаменитим женама Ниша и јужне Србије допринели њиховој видљивости.

Више о пројекту WikiGap: https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiGap

Предавачи:
Лина Еидмарк, Министарство спољних послова Шведске
Јуаким Верн, заменик шефа мисије амбасада Шведске

Модераторка:
др Ана Мартиноли, ванр. проф. Факултета драмских уметности у Београду