Факултет музичке уметности и Универзитет уметности међу осам академских партнера у IN.TUNE алијанси

8. новембра 2023

 

Прва европска универзитетска алијанса у области музике, IN.TUNE, ускоро почиње са радом!

Европска комисија је 3. јула 2023. објавила резултате четврте селекције Еразмус+ позива за алијансе европских универзитета. Од 39 пристиглих пријава, ЕУ је подржала 7, међу којима је и IN.TUNE – Иновативни универзитети у музици и уметности у Европи. Универзитет уметности у Београду се, заједно са партнерским институцијама у пројекту, сврстао међу 44 већ постојеће алијансе у контексту Европске универзитетске иницијативе. IN.TUNE је једина алијанса у области музике, а Факултет музичке уметности, као део Универзитета уметности у Београду, је академски партнер који ће активно учествовати у свим радним пакетима!

Конзорцијум пројекта чине: Норвешка музичка академија (координатор), Национални конзерваторијум за музику и плес из Париза, Конзерваторијум за музику из Барселоне, Универзитет за музику и сценске уметности из Беча, Краљевски конзерваторијум из Хага, Национални универзитет за музику из Букурешта, Сибелијус Академија из Хелсинкија, и Универзитет уметности у Београду.

Институције које формирају IN.TUNE алијансу обавезале су се на развој заједничке дугорочне стратегије са снажном уметничком димензијом чији су циљеви висококвалитетно образовање, истраживање, иновације и посвећеност друштву.

IN.TUNE ће бити промовисан на Конгресу Асоцијације европских конзерваторијума (AEC) 10. новембра 2023. године, а званичан почетак рада предвиђен је за 1. јануар 2024. године.