Изабран нови ректор Универзитета уметности у Београду

21. јуна 2018

Савет Универзитета уметности у Београду је на седници одржаној 20. јуна 2018. године изабрао новог ректора др ум. Милету Продановића, редовног професора Факултета ликовних уметности, за наредни трогодишњи период 2018-2021. Професор Продановић обављаће функцију ректора уместо проф. мр Зорана Ерића, коме истиче мандат 1. октобра 2018.

За проректоре Универзитета уметности изабрани су проф. мр Биљана Радовановић Бркановић са Факултета музичке уметности, проф. мр Растко Ћирић са Факултета примењених уметности и проф. др Мирјана Николић са Факултета драмских уметности.

Др ум. Милета Продановић, сликар и писац, редовни је професор Факултета ликовних уметности у Београду на одсеку Сликарство. Од 1980. године активан је на ликовној сцени, те излаже на великом броју самосталних и групних изложби у Југославији и Европи. Његови радови налазе се у многим приватним и јавним/музејским колекцијама у Србији, на простору бивше Југославије, као и у многим европским земљама.
Од 1983. објављује прозу, есејистичке текстове из области визуелних уметности и публицистику. Био је стални ликовни критичар Књижевне речи, Књижевних новина и Борбе. Поред више наслова из области књижевности (романи, збирке прича) објавио је и неколико значајних књига есеја и монографије о колегама – ликовним уметницима. Његове књиге и поједини текстови преведени су на енглески, немачки, француски, мађарски, украјински, бугарски, македонски…
Добитник је више награда из области ликовне уметности, ликовне критике и књижевности, међу којима су Награда града Београда за књижевност и преводно стваралаштво за 2002. годину за роман Врт у Венецији и “Политикина” награда за најбољу изложбу у 2017. години за изложбу Генус – породичне приче одржану у Уметничкој галерији Надежда Петровић у Чачку.
Од 2011. године члан је Националног савета за културу Републике Србије, а од 2015. председник тог тела. У периоду 2000-2003. и 2011-2014. био је продекан Факултета ликовних уметности, а од 2015. обавља функцију проректора Универзитета уметности у Београду.