ЛЕТЊА УМЕТНИЧКА ШКОЛА 2019 – КОТОР

24. јула 2019

Download (PDF, 1.27MB)

Летња уметничка школа Универзитета уметности одржана је у Котору (Црна Гора) од 7. до 14. јула 2019. године под називом ArtQuake. У оквиру три уметничке радионице учествовало је 40 студената из Србије и Црне Горе, као и других европских и ваневропских земаља.

Овогодишња Летња школа била је инспирисана драгоценим културним наслеђем града Котора, у коме су се вековима сусретале и прожимале културе Истока и Запада, обликујући га као место изузетне лепоте, аутохтоног културног и уметничког наслеђа. Град Котор и његово подручје су 1979. године проглашени за природно и културно-историјско добро и уврштени су на Листу светске природне и културне баштине УНЕСКО. Исте 1979, Котор је страдао у  снажном земљотресу. Иако су временом оштећења санирана, а споменицима културе је враћен пређашњи изглед, разарање изазвано земљотресом остало је уткано у колективно сећање града. Насупрот разорним и рушилачким силама земљотреса, Летња уметничка школа 2019 настојала је да подстакне и афирмише уметничке и стваралачке потресе. Управо је зато ArtQuake била основна идеја и иницијални импулс за нове стваралачке подухвате младих уметнилка.

Попут уметничке експедиције, учесници Летње школе су у граду Котору, као јединственом резервату природног и уметничког блага, пронашли и мапирали нове креативне подстицаје. Користећи савремени уметнички језик, студенти су, кроз индивидуални и интердисциплинарни рад, испољили лични уметнички сензибилитет и преточили га у савремено конципиране радове и перформативне праксе.

Летњу школу су отвориле поректорка Универзитета уметности, проф мр Биљана Радовановић Бркановић и директорка Културног центра “Никола Ђурковић” у Котору Марија Бернард, а студенте су поздравили водитељи уметничких радионица др ум. Светлана Волиц, доцент ФЛУ, Владимир Перић, доцент ФПУ и Снежана Тришић, доцент ФДУ.

Летња уметничка школа 2019. је организована у сарадњи са Културним центром “Никола Ђурковић” у Котору. Реализацију Школе подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Радионице

ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНА РАДИОНИЦА ВИЗУЕЛНИХ УМЕТНОСТИ
Трг од жеље – читање, замишљање и извођење града
Водитељ: др ум. Светлана Волиц, доцент ФЛУ

ДРАМСКА РАДИОНИЦА
Ритуали новог доба
Водитељ: Снежана Тришић, доцент ФДУ

РАДИОНИЦА ФОТОГРАФИЈЕ
Студентски културни епицентар
Водитељ: Владимир Перић, доцент ФПУ

ПРОГРАМ ЛУШ 2019