ЛЕТЊА УМЕТНИЧКА ШКОЛА 2022 – БАЊА ЛУКА

20. јула 2022

Летњa уметничкa школa Универзитета уметности

nARTur

 

8 – 15. јул 2022.

 

Међународна Летња уметничка школа под називом nARTur, одржана је у периоду од 8. до 15. јула 2022 у Бањалуци у Босни и Херцеговини. Школа је окупила 29 студената Србије и Босне и Херцеговине који су у овом особеном културно-историјском амбијенту пронашли креативни подстицај за интердисциплинарни рад и испољавање личног уметничког сензибилитета.

ПРОГРАМ

Програм овогодишње ЛУШ обухватио је две теме:

– интегрисаност у природни амбијент и концепт „зеленог града“ који развија град Бања Лука, висок ниво еколошке свести његових грађана, давање приоритета зеленим просторима, парковима и бициклистичким стазама, брига о чистом ваздуху и друге иницијативе које су допринеле томе да је Бања Лука сврстана у ретку групу од четрдесетак европских градова који имају прецизан план за управљање животном средином;

– истраживање динамичне историје и богате културне баштине града Бање Луке, преплитања култура на овом простору, уметничких споменика из различитих епоха људског стваралаштва, али и инспиративне савремене уметниче сцене града која врви од позоришних представа, изложби, концерата и других уметничких програма.

(програм ЛУШ на српском http://www.arts.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2022/03/2022-Program-Letnja-skola.pdf; програм ЛУШ на енглеском http://www.arts.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2022/03/Program-Summer-school-2022_english-full.pdf).

ПАРТНЕРИ

Домаћин и главни партнер у реализацији програма био је Универзитет у Бањој Луци (УНИБЛ) и Академија умјетности у његовом саставу. УНИБЛ је преузео трошкове смештаја и исхране учесника, Академија умјетности је ставила своје просторно-техничке капацитете у службу организовања школе, док су запослени били активно укључени у рад радионица. Координатори:

  1. Борјана Мрђа Драгичевић, доцент Академије умјетности УНИБЛ
  2. Радослав Тадић, доцент Академије умјетности УНИБЛ
  3. Велимир Бланић, доцент Академије умјетности УНИБЛ
  • Министарство културе и информисања Републике Србије подржало је пројекат ЛУШ кроз програм финансирања пројеката у области савременог стваралаштва.
  • Представништво Републике Српске у Београду помогло је реализацију ЛУШ преузимањем трошкова аутобуског превоза учесника.

 

РАДИОНИЦЕ

  1. ТОК ЛИНИЈЕ, радионица мурала

Радионицу су водили Весна Кнежевић и Радомир Кнежевић, редовни професори на Факултету ликовних уметности. Резултат заједничког стваралачког ангажмана групе младих уметника је мурал који је осликан на зиду језичког кабинета Филолошког факултета. Рад је реализован са идејом оригиналног ликовног доприноса у простору намењеном учењу и отварања простора за деловање савремене ликовне уметности.

Полазници: Душан Ковачевић, Александар Жмирић, Дајана Ћук, Павле Павић, Илија Ивановић, Александра Кљајевић, Тијана Јоксимовић, Бојана Продановић, Катарина Михајловић, Слађана Љубић, Анђела Копања, Марија Пољак, Милица Весић, Душан Стипић, Томица Радуловић, Бојана Милашиновић

  1. ИМПРО ТЕАТАР, драмска радионица

Радионицу је водила Ана Томовић, доцент на Факултету драмских уметности. У оквиру радионице полазници су добили прилику да истраживању драмског стваралаштва приступе из угла импровизације, кроз међусобну сарадњу и интеракцију. Током рада глумци су упознавали нове технике које су за циљ имале подстицање ослобађања, спонтаности и креативности.

Полазници: Анђела Крибл, Ања Ћурчић, Јована Берић, Марта Ђорђевић, Мина Ненадовић, Сташа Миловановић, Никола Мијатовић, Милица Лучић, Наталија Степановић, Марта Богосављевић, Алекса Марковић

Настављајући дугогодишњу праксу летњих школи, и ове године се у позадини уметничких радионица одвијала пратећа радионица продукције и менаџмента. У сарадњи са организационим тимом УУ, студенти ФДУ су учествовали у свим фазама припреме и организације програма и тако добили прилику да унапреде своје професионалне компетенције и стекну практично искуство.

Полазници: Милица Ивковић и Лана Гитарић

 ОТВАРАЊЕ ЛУШ

ЛУШ је отворена 9. јула 2022. године у свечаној сали Академије умјетности УНИБЛ. Програм су заједнички отворили ректор УУ проф. др Мирјана Николић и проректор за материјалне и људске ресурсе УНИБЛ проф. др Далибор Кесић. Присутнима су се обратили и декан Академије умјетности УНИБЛ проф. Драгана Пурковић Мацан и продекан за умјетност и међународну сарадњу др ум. Борјана Мрђа. Отварању су присуствовали проректор УУ у Београду проф. Бранко Раковић, проректор за научно-истраживачки рад и развој УНИБЛ проф. др Мирослав Малиновић и проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу УНИБЛ проф. др Милица Балабан. Говорници су подвукли значај регионалне сарадње за развој партнерских институција, а учесницима пожелели плодан стваралачки рад у оквиру радионица, пуно дружења и пријатан боравак у Бања Луци.

ЗАВРШНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА

Завршна презентација резултата рада радионица организована је 15. јула 2022. године. Програм презентације водио је проректор УУ проф. Бранко Раковић.

Програм је почео у згради Филолошког факултета свечаним откривањем заједничког уметничког рада који је настао у оквиру радионице, а представља оригинални спој зидног сликарства и инсталације у дрвету која га употпуњује увођењем треће димензије. Идејни концепт и процес стварања овог уметничког дела присутнима су изложили студенти и професори који су учествовали у радионици. Програм је, затим, настављен у Музичкој сали Академије, где су полазници драмске радионице пред публиком извели низ импровизација које су настале у процесу радионичког рада. Ове импровизације су у одређеној мери биле интерактивне и укључивале су публику. У завршном делу програмa, проректор Раковић је уручио дипломе полазницима ЛУШ, а представницима Академије умјетности УНИБЛ захвалнице.