Одржан округли сто „Култура и међународни односи у време неповерења и несигурности“, Ректорат УУ, 4. март 2024.

6. марта 2024
С лева на десно: др Љиљана Рогач Мијатовић, ванр. проф. ФДУ; др Милена Драгићевић Шешић, проф. емерита ФДУ; др Драган Симић, декан ФПН; амбасадор Емил Брикс, директор Дипломатске академије у Бечу

Округли сто Култура и међународни односи у време неповерења и несигурности одржан је 4. марта 2024. године у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности, у организацији Универзитета уметности у Београду, Аустријског културног форума и издавачке куће “Клио”.

На округлом столу су учествовали амбасадор Емил Брикс, директор Дипломатске академије у Бечу, др Драган Симић, декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду и др Милена Драгићевић Шешић, професорка емерита Факултета драмских уметности, а догађај је модерирала др Љиљана Рогач Мијатовић, ванр. проф. Факултета драмских уметности.

Госте су поздравили др Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности и Амадеус Фалтајнер, директор Аустријског културног форума.

На скупу је промовисана књига „Културна дипломатија и културни односи: сарадња, разноликост, дијалог”, коју су приредиле Милена Драгићевић Шешић, Рафаела Хенце и Љиљана Рогач Мијатовић, а објавили Универзитет уметности, Универзитет Хајлброн из Немачке и “Клио”. Такође је представљен и мастер програм Културна дипломатија, који је у процесу акредитације, а реализоваће се у оквиру Центра за интердисциплинарне студије Универзитета уметности.

У свом уводном излагању, директор Дипломатске академије у Бечу, амбасадор Емил Брикс је истакао да данас расту културне разлике међу народима, који постају острва култура, која траже моћ, своја права и утицај, оценивши да „то није ружичаста слика”. Брикс је рекао да данас постоји стратешки капитализам, који је државно оријентисан у Русији и Кини и самим тим је сигурнији, за разлику од западних земаља где је тржишно оријентисан. Навео је да је данас у свету евидентна политизација културе и оценио да културна дипломатија може помоћи јер је она – пропаганда. Истакао је да културна дипломатија користи исте инструменте као пропаганда, али да она није добра ако заступа искључиво  националне интересе.

Декан Факултета политичких наука, проф. др Драган Симић је истакао да смо „сведоци повратка геополитике”. Приметивши да је свет данас замршенији, у односу на време Хладног рата и доба униполарне надмоћи Сједињених Држава, Симић је додао да кроз разне процесе имамо повратак сирове политичке силе. Такође је изразио уверење да у таквим околностима културна дипломатија може довољно да уради, пошто се у основи стратегија, политика и друго своде на културу. „Ако имамо повратак геополитике имамо мање мира, сигурности, напретка. Сведочимо процесу деглобализације и ресуверенизације”, оценио је Симић.