Одржана Летња школа Универзитета уметности, Лесковац, 12-19. јул 2018.

31. јула 2018

Међународна летња уметничка школа Универзитета уметности под називом Град: будућност традиције/традиција будућности одржана је од 12-19. јула 2018. у Лесковцу. Инспирација за полазнике Школе ове године био је град Лесковац, један од првих и најважнијих центара индустријске револуције у Србији – некада познат као Мали Манчестер. Урбано наслеђе Лесковца, које је из различитих историјских разлога данас угрожено, служило је учесницима Школе као полазиште за савремена читања и различите уметничке интерпретације.

Осамнаесто издање Летње уметничке школе окупило је око 40 студената из Србије и Региона, Немачке, Пољске, Словачке, Грчке, Португалије, али и из Кине, Ирана, Аустралије и Пакистана, који су показали велику отвореност ка различитим дисциплинама у сврху изражавања сопственог уметничког проседеа и теоријског знања. У сарадњи са универзитетским наставницима, полазници Школе су у седмодневном интензивном раду упознавали прошлост и традицију лесковачког краја, обилазећи културне институције и знаменитости.

Школа је обухватила три уметничке и једну теоријску радионицу:

1) Урбани идентитети – савремене интерпретације (радионица дизајна урбаног простора и архитектуре), водитељи Биљана Бранковић, доцент ФПУ и Мирјана Милакић, докторанд ФПУ

2) Нова прошлост – genius loci Вучје (ликовна радионица), водитељ др ум. Светлана Волиц, доцент ФЛУ

3) Градска песма међуратног Лесковца – ново читање (радионица композиције), водитељ др ум. Бранка Поповић, доцент ФМУ

4) Лесковац – сећања која отварају хоризонте будућности (теоријска радионица из области културне политике), водитељи др Милена Драгићевић Шешић, ред. проф. ФДУ и Јована Караулић, докторанткиња ФДУ

ЛУШ 2018. свечано су отворили проф. мр Зоран Ерић, ректор Универзитета уметности, и Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра. На затварању ЛУШ 2018. представљени су резултати Летње школе, a посебну пажњу привукао je Градски дечји хор “Звездице” који је уз диригентску управу др Јелене Цветковић Црвенице извео неколико композиција насталих на радионици Градска песма међуратног Лесковца – ново читање. На затварању су говорили Александра Стојановић, ПР градоначелника Лесковца, Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра и др ум. Милета Продановић, проректор Универзитета уметности и организатор ЛУШ 2018, који је захвалио локалној самоуправи на препознавању важности ове школе и Лесковачком културном центру на изузетној организацији и гостопримству.

ЛУШ 2018. Универзитета уметности у Београду је реализован уз подршку Града Лесковца, Лесковачког културног центра и Организације музичких аутора Србије – СОКОЈ.

ПРОГРАМ ЛУШ 2018