Одржана трибина „Лидерке у култури и уметности“, Ректорат УУ, 21. децембар 2022.

23. децембра 2022
Бранкица Јанковић, Јасна Димитријевић, др Никола Маричић, Ивана Вујић Коминац, Јелена Медаковић, Александра Косановић Стрижак

У оквиру обележавања 65 година од оснивања Универзитета уметности, у Свечаној сали Ректората одржана је 21. децембра 2022. године трибина „Лидерке у култури и уметности“.

Учеснице и госте трибине поздравила је др Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности, док је уводну реч дала Бранкица Јанковић, повереница за равноправност, која је говорила о разним облицима дискриминације жена, као и о спроведеним истраживањима родне равноправности у свету и код нас. Своје излагање Бранкица Јанковић је закључила речима „Верујем у снагу, иновативност, посвећеност жена у сваком сегменту, као и у способност да се изборе за своје место“.

Након уводног излагања, учеснице трибине говориле су о својим искуствима на лидерским позицијама у образовним и културним институцијама, о изазовима у доношењу одлука, препрекама и перспективама у погледу постизања родне равноправности, посебно у уметничком стваралаштву и културној продукцији.

На трибини су учествовале жене – алумни Универзитета уметности: Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда; проф. Ивана Вујић Коминац, професорка на Факултету драмских уметности, некадашња управница Народног позоришта у Београду, уметничка директорка Битеф театра и фестивала Белеф; Јасна Димитријевић, истраживачица у Заводу за проучавање културног развитка, некадашња директорка Задужбине Илије М. Коларца и Александра Косановић Стрижак, директорка маркетинга и комуникација ERSTE банке. Модератор трибине био је др Никола Маричић, ред. проф. Факултета драмских уметности.