Одржано предавање Бориса Подреке на Универзитету уметности у Београду, 20. фебруар 2023.

21. фебруара 2023
академик Борис Подрека

Угледни архитекта и почасни доктор Универзитета уметности у Београду,  академик Борис Подрека, одржао је предавање под називом Архикултура, 20. фебруара 2023. године у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности у Београду. Госта је представила ректорка Универзитета уметности др Мирјана Николић.

Предавање Бориса Подреке на Универзитету уметности био је изузетна прилика да се студенти, наставници, сарадници и стручна јавност сретну са овим изузетним архитектом чији је рад утицао на генерације стручњака из области архитектуре и визуелне уметности.

Предавање је организовано у сарадњи са Музејем примењене уметности и уз подршку Аустријског културног форума, а у оквиру изложбе Архикултура која је у Музеју примењене уметности отворена до 15. марта 2023.

***

Борис Подрека је један од наутицајнијих архитеката данашњице, који одраста у вишејезичној средини и ствара у мултикултурном амбијенту на простору између Београда и Љубљане, Трста и Венеције, Беча и Штутгарта. Своју стваралачку праксу и теоријску позицију именује као „поетику разлика“. За изузетан рад и огроман допринос архитектонској, уметничкој и културној сцени код нас и у свету, децембра 2007. године додељен му је почасни докторат Универзитета уметности у Београду. Носилац је и почасног доктората Универзитета у Марибору. Био је редовни професор на Универзитету у Штутгарту. Од 2008. године је инострани члан Српске академије наука и уметности.

ОПШИРНИЈА БИОГРАФИЈА