Одржано предавање из циклуса EUNIC Talks – The Making of Women’s History Museum! – 15. април 2019.

16. априла 2019

Дана 15.04.2019. у Ректорату Универзитета уметности је успешно одржан још један догађај из циклуса EUNIC Talks: The Making of Women’s History Museum!

Заједно са Хелен Ларшон Пусет, Лином Томсгард, Вишњом Кисић, Миленом Драгићевић Шешић и  бројним радозналим и мотивисаним гласовима из публике, дискусовали смо како музеј без зидова може да  преиспитује и мења тренутне доминантне наративе, али и доминантне музејске концептуализације и облике рада.

Стокхолмски музеј историје жена је нови и иновативни музеј који се фокусира на присуство жена у историји. Жели да исприча приче о женама, приче које су раније биле непознате. Стокхолмски музеј историје жена је покретни ентитет, покретна свест. Музеј води мноштво организација: учесници из музеја, националних архива, академских, културних институција и извођачких уметности. Музеј жели да подстакне учење путем заједничких искустава и да одржи демократску дебату кроз слободу мишљења и изражавања. Њиховим речима: Не постоји начин како да ограничимо историју половине човечанства унутар четири зида. Ми желимо да се проширимо и прожмемо град – чиме чинимо историју приступачном управо тамо где она и настаје и где грађани и посетиоци проводе своју свакодненвицу.”

https://www.kvinnohistoriska.se/eng