Отворена изложба “Унатраг-Унапред”, 65 година Универзитета уметности у Београду

21. децембра 2022

У оквиру манифестације Дани Универзитета уметности, у холу Ректората 20. децембра 2022. године отворена је  изложба “Унатраг-Унапред, 65 година Универзитета уметности у Београду”, ауторки др ум. Елде Станковић и Марије Николић Радоњић. Изложбу је у присуству представника медија, колега и пријатеља Универзитета отворила проф. др Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности, док је ауторка изложбе др ум. Елда Станковић говорила о интервенцији направљеној на знаку Универзитета уметности који је креирао проф. Милош Ћирић, а који се у различитим обличјима и траговима користи и гради визуелни језик изложбе.

*****

Изложба Унатраг-Унапред настала је поводом обележавања 65 година од оснивања Универзитета уметности у Београду. Са мишљу да изврсност Универзитета уметности почива на синергији прошлости и садашњости, изложба има за циљ да, са једне стране, представи маркантне личности и догађаје из историје Универзитета, а са друге, да забележи садашњи тренутак, апострофира оне који долазе и укаже на пут којим се Универзитет креће у друштвеним условима данашњице. Стога и наслов изложбе Унатраг-Унапред симболично указује на интеракцију традиционалних и савремених пракси из које проистичу највише вредности високог уметничког образовања којe Универзитет уметности бескомпромисно негује. Поглед унатраг и ослонац на чврсто постављеним темељима академског образовања уметника, снажан је погон за ход унапред, у сусрет савременим уметничким тенденцијама, новим образовним политикама и, најзад, другачијим потребама друштва.

Дизајн изложбе Унатраг-Унапред инспирисан је радом професора Милоша Ћирића, аутора визуелног идентитета Универзитета уметности. Елементи и фрагменти универзитетског знака и ликовно-графичких решења професора Ћирића  формирају визуелни језик изложбе. Интервенцијом на професоровом знаку из 1980. године, односно додавањем два листа на постојећа четири вертикална листа, добијена је композиција која уз секундарне елементе идентитета изложбе (стрелице унатраг-унапред), фотографије и пропратне текстове гради визуелну игру УнатрагУнапред и приближава нам живот Универзитета уметности некада и сада, истовремено указујући на будуће путеве његовог развоја.

Ауторке:
Елда Станковић
Марија Николић Радоњић

Изложба је реализована уз подршку Секретаријата за културу града Београда.