Предавање Ине Блом у Ректорату УУ: „И ПРАТИТЕ ТО – праве линије и инфраструктурни сензибилитети“, 15. мај 2019.

10. маја 2019

Предавање Ине Блом, теоретичарке и професорке са Универзитета у Ослу, под називом И ПРАТИТЕ ТО – праве линије и инфраструктурни сензибилитети одржано је 15. маја у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности, у организацији Ремонта – независне уметничке асоцијације, Универзитет уметности у Београду и Одсека за нове медије Факултета ликовних уметности.

Професорка Ина Блом представила је револуционарну композицију Draw A Straight Line and Follow It америчког композитора Ла Монте Јанга (La Monte Young) из 1960. године, односно промене које је права линија (straight line) проузроковала у различитим медијима и контекстима. Региструјући га као прекретницу у дугој историји правих линија (straight line) у модерној уметности и њихових утицаја на услове и промене виталних периферних система, Ине Блом сматра да нас Јангов рад уводи у нов и посебан облик инфраструктурне сензибилности, који у крајњој инстанци може пружити извесна полазишта ка археологији савремености, оријентисане око чулне синхронизације па самим тим и чулног поравнања.

Ина Блом је једна од водећих теоретичарки у области односа између уметности, технологије и медија, професорка на Одсеку за филозофију, класику, историју уметности и идеја на Универзитету у Ослу и гостујући професор на Одсеку за историју уметности Универзитета у Чикагу. Област интересовања и ужа специјалност су јој модернизам, авангардне студије и савремена уметност са посебним фокусом на однос између уметности, технологије и медија. Ауторка је књига: Аутобиографија видеа (The Autobiography of Video), Живот и раздобља кроз технологију меморије (The Life and Times of a Memory Technology), На полазишту стила. Уметност, друштвена и медијска култура (On the Style Site. Art, Sociality and Media Culture), као и уредница издања Меморије у покрету. Архиви, технологија и друштвена питања (Memory in Motion. Archives, Technology and the Social) и Раул Хаусман и авангарде (Raoul Hausmann, Les avant-gardes).

Чланица је и оснивачица Oslo School of Environmental Humanities а водила је и интердисциплинарни истраживачки пројекат Архива у покрету (2011-2014). Учествовала је у сличним интердисциплинарним пројектима на тему Естетика у раду (2003-2007) и Медијска естетика (2004-2008). Бавила се кустоском праксом и музичком критиком, а у области визуелне уметности објављивала је стручне текстове у часописима Artforum, Afterall, Parkett и Texte zur kunst.

https://www.hf.uio.no/ifikk/english/people/aca/art-history/tenured/inabl/index.html

Професорка Блом је боравила у Београду у оквиру пројекта „Out of the Box“, чију је реализацију омогућила Амбасада Краљевине Норвешке у Србији.