Представници Универзитета у Љубљани и Свеучилишта у Загребу у посети Универзитету уметности, 5. децембар 2023.

7. децембра 2023

На иницијативу Универзитета уметности у Београду 5. децембра 2023. године одржан је састанак са представницима Универзитета у Љубљани и Свеучилишта у Загребу. На састанку се разговарало о изазовима високог уметничког образовања у региону, а посебно су размењена искуства о докторским уметничким студијама.

Присутни су истакли досадашњу успешну сарадњу уметничких факултета и универзитета из Београда, Загреба и Љубљане, али и предложили продубљивање ове сарадње кроз заједничке студијске програме и друге партнерске пројекте који би се реализовали у наредном периоду.

Испред Универзитета у Љубљани састанку су присуствовали проф. мр Матјаж Древеншек, проректор за уметност и Мирела Шућур начелница Универзитетске службе за уметничку делатност, а у име Свеучилишта у Загребу проф. Јасенка Остојић, проректорка за уметност, културу и међууниверзитетску сарадњу, проф. Томислав Бунтак, председник Већа уметничког подручја и доц. Маја Рожман, председница Поверенства за уметност и културу.

Делегацију Универзитета уметности у Београду чинили су ректорка др Мирјана Николић, проректори  др ум. Владимир Татаревић, др ум. Бранко Раковић и мр Биљана Радовановић Бркановић, декан ФПУ Горан Чпајак, декан ФДУ Милош Павловић и продекан ФМУ мр Анета Илић, шеф кабинета ректора Марија Николић Радоњић и сарадник за међународну сарадњу Анђела Русо.

Састанку су се онлајн прикључиле колеге са Универзитета у Љубљани проф. др. Каролина Шантл Зупан, продеканица  за научно-истраживачку уметничку делатност Музичке академије, проф. мр Жанина Мирчевска, деканица Академије за позориште, радио, филм и телевизију и доц. мр Емина Ђукић продеканица за међунарудну сарадњу Академије ликовних уметности и дизајна.