Преко сваке границе – Летња школа Универзитета уметности, Београд, 15-22. јул 2016.

21. јула 2016

Летња уметничка школа Универзитета уметности под називом Преко сваке границе отворена је 15. јула у Свечаној сали Ректората. На Косанчићевом венцу, савској падини и пристаништу, где се некада налазила царинарница Ђумрукана под чијим је сводовима одиграна прва позоришна представа на овим просторима, 40 младих уметника из Србије, Грчке, Велике Британије, Италије и Словачке пронашло је инспирацију за свој уметнички рад и истраживање богатог културног наслеђа најстаријег градског језгра.

Четири радионице – композиције, глуме, визуелних уметности и документарног филма – имале су за циљ да подстакну разноврсност уметничког израза, а уједно да представе платформу за сусретање студената уметности и њихов заједнички интердисциплинарни рад. Поред изузетно посвећених студената, квалитету рада на радионицама посебно су допринели њихови водитељи – истакнути професори Универзитета уметности: др ум. Бранка Поповић са Факултета музичке уметности, др Јелена Тодоровић и мр Светлана Волиц са Факултета ликовних уметности, Марија Миленковић и Јанко Баљак са Факултета драмских уметности.

Свечано затварање и презентација радова Летње уметничке школе одржани су у петак, 22. јула 2016. године, у Ректорату Универзитета уметности. Након што су учеснике и госте поздравили ректор Универзитета уметности, проф. мр Зоран Ерић, и проректор и руководилац ЛУШ, др ум. Милета Продановић, посетиоци су имали прилику да виде резултате уметничких радионица – музичко-драмски перформанс студената композиције и глуме настао кроз заједнички истраживачки рад, пројекцију кратких документарних филмова, изложбу радова младих уметника, перформанс испред рушевина Народне библиотеке на Косанчићевом венцу…

Након презентације проректор Универзитета уметности Растко Ћирић одржао је Мали летњи концерт на тераси Ректората и тиме увеличао завршно вече Летње уметничке школе 2016.

Програм ЛУШ 2016

Програм презентације радова ЛУШ 2016

! plakat_lus