Преминуо Зоран Ерић, професор емеритус и некадашњи ректор Универзитета уметности у Београду

22. јануара 2024

Са великом тугом Универзитет уметности обавештава колеге, академску и ширу јавност да је 20. јануара 2024. године у 74. години живота преминуо Зоран Ерић, прослављени композитор, професор емеритус Факултета музичке уметности и некадашњи ректор Универзитета уметности у Београду.

Сахрана ће се одржати у суботу, 27.01.2024. године у 12.30 часова у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Окупљање је од 11:45 часова.

 

In memoriam
проф. емеритус
Зоран Ерић
(1950-2024)

Зоран Ерић је био један од најистакнутијих музичких стваралаца и уметничких педагога код нас. Његова богата стваралачка личност, подједнако успешна у његовој основној професионалној вокацији – композицији, као и у сваком другом стручном подухвату, чини га једним од најзначајнијих имена наше културне сцене.

Дипломирао је и магистрирао на одсеку за композицију, у класи проф. Станојла Рајичића на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавао сe на Орфовом институту у Салцбургу и код Витолда Лутославског у Грожњану.

Његов опус сачињавају бројна оркестарска, вокално-инструментална, камерна, солистичка, хорска и електроакустичка дела. Међу најпознатијим су – да поменемо само неке – Иза Сунчевих врата за оркестар, балети Бановић Страхиња и Јелисавета, Subito за два баса, женски хор и траку, Artes Liberales за мешовити хор, тимпане и гонг, Off за контрабас и гудаче, Cartoon zа гудаче и чембало, Talea Konzertstück за виолину и гудаче. Аутор је три кореодраме које су обележиле савремену балетску уметност деведесетих година 20. века: Медеја, Магбет и Процес. Посебно место у његовом опусу заузима три деценије стваран циклус Слике хаоса, међу којима су и недавно настали Спискови бр. 1, бр. 2 и бр. 3, а концертну сцену последњих деценија обележила су и дела Шест сцена – коментара за три виолине и гудачки оркестар, Ко је убио галеба за 12 виолончела, Седам погледа у небо за гудачки секстет, Entr’acte за симфонијски оркестар, Похвала природи за флауту соло.

Композиције Зорана Ерића извођенe су у готово свим земљама Европе, у Сједињеним Америчким Државама, Кини и Аустралији, у најрепрезентативнијим светским салама и на престижним музичким фестивалима. Сарађивао је са најзначајнијим домаћим и иностраним извођачима и ансамблима, носиоцима концертних репертоара. О његовом међународном угледу сведочи и податак да је, сада већ антологијско дело, Cartoon за гудачe и чeмбало, забeлeжeно у извођeњу вишe од 30 свeтских ансамбала. Поред врхунских домета у пољу уметничке музике, Зоран Ерић био је деценијама подједнако успешно укључен у компоновање музике за позориште и филм.

Педагошка каријера Зорана Ерића трајала је више од четири деценије, тачније од 1976. године, од када је био запослен на Факултету музичке уметности, на коме је прошао сва наставничка звања од асистента до редовног професора. Својим педагошким приступом и харизматичном личношћу инспирисао је генерације младих стваралаца, који су у његовој класи студирали, магистрирали и докторирали, а данас су угледни композитори и педагози.

Добитник је великог броја награда и признања, међу којима су најзначајније Октобарска награда града Београда, YUSTAT Grand Prix за позоришну музику, две Златне мимозе за филмску музику, две Стеријине награде за позоришну музику, Велика плакета Универзитета уметности у Београду са повељом, а једини је четвороструки добитник нашег највећег признања у области музичког стваралаштва – Мокрањчеве награде.

Зоран Ерић се истакао у нашој средини не само уметничким и педагошким радом, већ и ангажманом на организационим и руководећим пословима. Био је председник Управног одбора СОКОЈ-а, као и уметнички директор и селектор БЕМУС-а. Од 1992. до 1998. био је продекан Факултета музичке уметности, потом од 2000. до 2004. проректор Универзитета уметности и у периоду од 2015. до 2018. године ректор Универзитета уметности. Током свог ректорског мандата деловао је и као члан Репрезентативног одбора мреже уметничких институција ELIA.

Зоран Ерић је био један од најуспешнијих стручњака у својој области, уважени уметник и педагог, који је својим знањем, делом и односом према академској заједници деценијама стварао њен кредибилитет, како у нашој земљи тако и изван њених граница.