Прослава 55 година Универзитета уметности у Београду 2012. године

21. децембра 2012
Јелена Банковић, сопран, студент генерације ФМУ


Ректорат, 21. децембар

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ

Водитељи

DSC_0008
Невена Ристић, дипломац ФДУ и Жељко Максимовић, дипломац ФДУ

РЕЧ РЕКТОРА

Umetnost_211212_Ras-foto-Rajko-Ristic002
проф. др Љиљана Мркић Поповић

Уважени гости, цењени професори, драги студенти,

Имам част да поздравим: Ректора Универзитета у Нишу Драгана Антића, Ректора Универзитета у Крагујевцу Слободана Арсенијевића, Помоћника Министра просвете, науке и технолошког развоја за Високо образовање, инвестиције, ученички и студентски стандард и јавне набавке Слободана Ступара, Помоћника Министра просвете, науке и технолошког развоја за Развој образовања и међународну просветну и научну сарадњу Весну Фила, Шефа одсека за високо образовање Министарства просвете, науке и технолошког развоја Мирјану Весовић, претходне Ректоре Универзитета уметности Даринку Матић Маровић, Радмилу Бакочевић, Милену Драгићевић Шешић и Чедомира Васића, Декане Факултета уметности Дубравку Јовичић, ФМУ, Милутина Драгојловића, ФЛУ, Зорана Булајића, ФПУ и Зорана Поповића, ФДУ, Проректора Универзитета у Београду проф. др Миодрага Поповића и Проректора Државног универзитета у Новом Пазару проф. др Жарка Барбарића, Проректоре Универзитета уметности Димитрија Големовића, Анђелку Бојовић и Марину Накићеновић, Професоре емеритусе Универзитета уметности Светозара Рапајића, Миланку Берберовић и Николу Јанковића, Продекане Факултета уметности и добитнике највиших признања Универзитета уметности.

55 година су најбоље године! Оне нам пружају сазнање кроз шта смо све прошли да би их дочекали и мудрост да се годинама које долазе посветимо тако да од њих добијемо још више.

У овом свечаном тренутку обележавамо 55 година од оснивања Универзитета уметности, а управо смо прославили 75. година од оснивања Факултета музичке уметности и Факултета ликовних уметности. Прецизни подаци говоре да бисмо пронашли почетак развоја и друга два факултета уметности пре 75 година, јер је на Музичкој академији један од првих одсека био Позоришни одсек, а уз Академију ликовних уметности радила је и Школа за примењену уметност.

Данас је Универзитет уметности са своја четири факултета јединствена установа високог уметничког образовања у Србији, специјализована за уметничко-истраживачки рад у готово свим областима – од музичких, ликовних, примењених до драмских у пољу уметности.

Окосницу једне образовне институције чине наставни програми, професори и студенти и годинама су то вредности успешне формуле на којој се градила наша институција.

Наставни процеси су стално проверавани, у потрази за балансом између уметничких пракси и теоријског приступа, на сваком поједином факултету, на сваком одсеку и катедри. Проверавани су и усклађивани, не само са тренутним уметничким покретима и иновативним теоријским приступима, већ увек имајући у виду индивидуални развој сваког појединог студента. Можемо рећи без зазора да су се реформе студијских програма на факултетима уметности догађале готово сваке године и да смо имали, како то волимо да истакнемо, Болоњу пре Болоње.

Најновије реформе у високом образовању показале су да се наша посебност тешко препознаје и ми смо уложили велике напоре да добијемо акредитацију 60 студијских програма на четири факултета уметности и интердисциплинарним судијама, на основном, мастер и докторском нивоу. Велика новина су докторске уметничке студије, којима се приступило са опрезом, али су домети првих одбрањених докторских уметничких пројеката, развејали скепсу и указали на пут којим треба ићи.

Строга селекција студената на факултетима уметности је већ пословично позната, на појединим катедрама од 30 пријављених кандидата – примљен је само један, па многи већ завршени студенти, прослављени и признати алумни Унивезитета уметности истичу да им је највећа трема у животу био управо пријемни испит. Овако изабрани, малобројни студенти Универзитета уметности, представљају посебну категорију у студентској популацији наше земље и захтевају другачију бригу и пажњу.

Зато смо последњих година са потпуном концентрацијом и посвећеношћу предузели све да се протести наших даровитих и вредних студената, због законских регулатива услова студирања, смање и у потпуности обуставе. У томе смо имали безрезервну помоћ Министарства просвете, а посебно Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду, који су показали више од колегијалног разумевања и академске сарадње. Улагање државе у школовање уметника вишеструко се враћа, јер познато је да нема бољих амбасадора једне земље од њених уметника, а довољан је само један врхунски, светски признати уметник, да прослави своју земљу.

Универзитет уметности и сваки факултет појединачно препознати су на међународној уметничкој мапи. О томе говори: сарадња са бројним врхунским уметничким факултетима у Европи и свету, позиви нашим професорима као гостујућим предавачима, размена студената, позиви за партнерство у значајним међународним пројектима, здружени студијски програми са Европским универзитетима, као и значајне међународне награде које добијају наши професори и студенти на фестивалима, музичким такмичењима, изложбама и конкурсима. Својеврсно признање, на међународном плану, добили смо избором у Репрезентативни Одбор Европске Лиге Институција Уметности, у којем се налази 20 представника ове уметничке организације, коју чине око 300 високих уметничких школа из 27 земаља.

Пред нама су изазови које намеће новија српска историја, али пре свих то је решење наставног простора и услова студирања на појединим факултетима. У првом извештају првог ректора истиче се: недостатак основног материјала и прибора, немање просторије за одржавање пријемног испита, проблем са нацртом буџета и тешкоће за изградњу посебне зграде за Академију. Ово би могао да буде и последњи наш извештај.

Упркос свему, утемељене активности се достојно настављају: издавачка делатност у оквиру које је објављено до сада преко 270 књига, одржавање Летње уметничке школе која широм Србије обавља своју уметничку и културну мисију и оставља за собом вредна уметничка дела у виду мурала, мозаика и скулптура, уз свесрдну подршку Министарства културе – интердисциплинарне студије које су изнедериле значајне докторске дисертације, докторске уметничке пројекте, магистарске и мастер радове, и најзад, настављамо и остварујемо визије својих предходника.

Управо у жељи да подсетимо на удео наших предходника који су понели терет вођења врхунске уметничке институције, као први међу једнакима, и дали свако свој допринос развоју Универзитета уметности у складу са историјским и свим другим околностима, направили смо филм посвећен нашим Ректорима. Погледајмо га – са свешћу да се Универзитет уметности наметнуо као уметнички и културни центар, који по свом међународном угледу и значају превазилази границе наше земље.
***

Филм 55 година Универзитета уметности
***

ПРОМОЦИЈА СТУДЕНАТА ГЕНЕРАЦИЈЕ
УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ

Јелена Банковић, ФМУ
Марија Анђелковић, ФЛУ
Стефан Станковић-Перић, ФПУ
Ирена Кузмановић, ФПУ
Предраг Јакшић, ФДУ

***

Јелена Банковић, сопран
студент генерације ФМУ
Владимир Стојнић, клавирски сарадник
самостални уметнички сарадник ФМУ

Charles Gounod: Je veux vivre...
из опере Romeo et Juliette

Јелена Банковић, сопран, студент генерације ФМУ

Јелена Банковић, сопран, студент генерације ФМУ

***

ДОБИТНИЦИ ВЕЛИКЕ ПЛАКЕТЕ

мр Марија Јокановић, ред. проф. ФМУ
мр Биљана Вуковић, ред. проф. ФЛУ
Музеј примењене уметности
др Владимир Јевтовић, ред. проф. ФДУ
Marc Radaković, донатор Универзитета уметности

***

Студенти III године Глуме ФДУ
у класи проф. др Владимира Јевтовића

Marcus Tullius Cicero: Прва беседа против Катилине

DSC_0131

DSC_0141
ДОБИТНИЦИ СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ
УНИВЕРЗИТЕТА УМЕТНОСТИ:

др Теа Димитријевић, доцент ФМУ
др Дејан Суботић, доцент ФМУ
Верица Миловановић, ФЛУ
мр Тијана Секулић, доцент ФПУ
Гордана Пантелић, ФДУ
Душан Поповић, ФДУ
Никола Радека, студент проректор УУ

***
Љубомир Трујановић, виола
студент I године Катедре за гудачке инструменте ФМУ
Kaтарина Радојичић Фиревски, клавирски сарадник
виши уметнички сарадник ФМУ

Alexander Glazunov: Elegie in g-moll, op. 44

DSC_0187

***

ПРОФЕСОРИ КОЈИ СУ РАДНИ ВЕК
ПОСВЕТИЛИ УНИВЕРЗИТЕТУ УМЕТНОСТИ

мр Јован Сивачки, ред. проф. ФЛУ
мр Велизар Крстић, ред. проф. ФЛУ
др Ивана Симеоновић Ћелић, ред. проф. ФЛУ
Петрит Имами, ред. проф. ФДУ
Слободан Шијан, ред. проф. ФДУ

***

Лука Игњатовић, саксофон
наставник џез саксофонa ФМУ
Сава Милетић, клавир
наставник џез клавирa ФМУ

Warne Marsh: Background Music

DSC_0217

***

К О К Т Е Л