РАДИОНИЦА И ИЗЛОЖБА: Synergy of Alginate and Natural Fibers

1. марта 2022

AlNaFiCS

У Музеју науке и технике у Београду од 21.02. до 25.02.2022. године одржана је радионица AlNaFiCS (Alginate Natural Fiber Composite Structure). Радионица је реализована кроз сарадњу Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду (ФПУ) и Архитектонског факултета Техничког универзитета у Грацу (TU Graz).

Учесници радионице су студенти Факултета примењених уметности, Универзитата уметности у Београду и то одсека Индустријски дизајн, Конзервација и рестаурација и Примењено вајарство, који у оквиру својих студијских програма похађају предмете из области науке и инжењерства материјала.

На петодневној радионици студенти су, кроз серије експеримената, испитивали могућности развоја еколошких биокомпозитних материјала са алгинатном матрицом, са циљем спајања инжењерства материјала са архитектуром, примењеним уметностима, дизајном и конзервацијом и рестаурацијом. Учешћем у радионици AlNaFiCS студенти су добили прилику да прошире своје знање стечено похађањем предмета из области науке и инжењерства материјала и сусретну се са последњим трендовима у развоју еколошки прихватљивих производа.

Коришћени алгинат представља природни полимерни материјал који се добија из микроалги и према окружењу је  потпуно пријатељски настројен. Као ојачања коришћена су природна влакна на бази целулозе (лан, конопља, дехидрирана кукурузна љуска, памук, дрвна пулпа), протеина (вуна), минерална влакна (базалт) и метална жица (бакар и поцинковани ниско угљенични челик).

Студенти су се одазвали у великом броју и креативно и вредно приступили експерименталном раду, што је резултатовало следећим изложбеним експонатима:

 • ДУКТИЛНОСТ

тканина од дрвне пулпе, дрвна струготина и дехидрирана кукурузна љуска

Анастасија Рубаковић и Теодора Смиљанић

 • ДРУГА ШАНСА

влакна од алгината и мрежица од базалтних влакана

Анастасија Новковић, Јована Стоиловић и Матија Обрадовић

 • ЗАСЕЧЕНА ИКОСАЕДАРНА ЛАМПА

влакна од алгината и жица од поцинкованог нискоугљеничног челика

Катарина Врачар, Андреја Никић и Милица Вуковић

 • ЛАМПА

неткане минералне структуре, алгинат и PLA делови добијени 3Д штампом

Петар Божовић, Ђорђе Стојковић и Алициа Надал Жуљевић

 • ЧЕТИРИ НИВОА СТРУКТУРЕ ПРОТЕИНА

алгинат и поцинкована нискоугљенична челична жица

Катарина Врачар

 • ТОК СТВАРАЊА

влакна из дрвне пулпе, алгинат, дехидрирана кукурузна љуска

Петар Божовић, Ђорђе Стојковић, Љубица Гавриловић, Јана Николић, Ана Илић и Алициа Надал Жуљевић

 • ДАН ИСТРАЖИВАЊА

алгинат и целулозна подлога

Петар Божовић, Ђорђе Стојковић, Љубица Гавриловић, Јана Николић, Ана Илић и Алициа Надал Жуљевић

 • ЛЕВИТИРАЈУЋИ МЕХУРИ

мехурови од алгината

Милена Живковић, Дуња Ненадовић, Стефан Станковић и Ана Ђорђевић

 • ФИЛМОВИ ОД АЛГИНАТА

алгинат са глицеролом

Дуња Ненадовић

 • ЈАСТУК

филц од конопље, мрежица од влакана из дрвне пулпе и алгинат

Петар Божовић

 • ОРГАНСКЕ ПЕРЛЕ

алгинат са хитозаном и бакарном жицом

Радмила Дамјановић

 • КОЛОНИЗАЦИЈА

целулозна памучна влакна, целулозна влакна из дрвне пулпе и алгинат

Мина Јовић и Тијана Лазић

Такође, урађене су и прве пробе дувања алгинатно матричних композита са ојачањем од целулозних влакана у виду дехидриране кукурузне љуске (могућност коришћења као материјала за паковање), пробе експандирања алгината (могућност примене као материјала за изолацију), пробе ламинирања алгинатно матричних композита са ојачањем од целулозних влакана (лан) и пробе добијања квазиизотропних алгинатно матричних композита са ојачањем од протеинских влакана (вуна).

Спајањем аналитичког приступа у посматрању материјала са експерименталним и практичним радом, студенти су били у могућности да упознају нове приступе и примене их директно у пракси. развијајући осећај за значај коришћења еколошких биокомпозитних материјала и њихове употребе у блиској будућности.

Експериментални радови настали током радионице и плакати на којима је документован рад студената и опис изложених експоната, од 25. фебруара 2022. изложени су у Музеју науке и технике у Београду и могу се погледати до 07. марта 2022.године.

Радионицу и изложбу AlNaFiCS подржали су Аустријски културни форум амбасаде Аустрије у Београду, Музеј науке и технике из Београда и Еразмус+ програм Европске уније.

Download (PDF, 5.22MB)

logosbeneficaireserasmusleft_en.jpg (4726×1039)