Позив на онлајн предавање: „Развијање педагошких компетенција у уметничким областима универзитетског образовања – искуства из музичке педагогије “

17. јуна 2024

У оквиру Центра за унапређење квалитета наставе и развој каријере (CTL – Center for Teaching and Learning), Универзитет уметности у Београду организује предавање за наставнике и истраживаче, под називом „ Развијање педагошких компетенција у уметничким областима универзитетског образовања – искуства из музичке педагогије“. Предавање ће бити одржано у онлајн формату, путем платформе Microsoft Teams, у уторак, 25. јуна 2024. године, у термину од 12:00 до 14:00 часова.

Тема предавања је представљање базичне платформе на којој функционише музичка педагогија у оквиру Катедре за солфеђо и музичку педагогију. У складу са потребама артикулације садржаја контексту и циљној групи, истакли смо и општа, универзална места која су попут кључа или формуле, применљива за организацију и артикулацију стицања педагошких компетенција и када оне нису експлицитно музичке.

Предавачи:

др Александра Милетић, ванредни професор за ужу научну област музичка педагогија, Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду

др Драгана Тодоровић, ванредни професор за ужу научну област музичка педагогија, Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду.

***

Преци музичке педагогије потичу из два извора – опште педагошке науке и науке о музици. Полазећи од педагогије, преко дидактике до методике, долазимо до методике наставе музичке писмености.

Приказаћемо како се у деценијским трагањима за одговорима на питања коме, колико, када, зашто и како, а затим и шта и чиме дошло до могућности транспарентног представљања елементарних полазишта на којима функционише дидактичко-методичка апаратура музичке наставе. С обзиром на њену високу функционалост и адаптивност, овај приказ методичке организације едукативног процеса садржи потенцијале универзалности – применљив је и на друге уметничке и научне области у циљу организације едукационог процеса који води развоју педагошких компетенција.

Приказујући методику наставе солфеђа/музичке писмености, као кључне научне дисциплине у грађењу музичких педагога, упућујемо на њен интегративни карактер и огромни потенцијал интердисциплинарности, мултидисциплинарности, као и трансдисциплинарности. Захваљујући универзалности методичке организације наставног процеса, враћамо се у центар едукационог процеса где се налази човек са свим својим компетенцијама и потенцијалима за развој и сарадњу, у сталном трагању за оптималним како.

Регистрација за предавање је обавезна.

Рок за регистрацију: 24. јун до 12 часова

ЛИНК ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ

Након регистрацијем, примићете мејл са додатним информацијама о предавању. Како бисте приступили предавању, на дан предавања кликните на Join event дугме у тексту мејла који ће Вам стићи након регистрације.

Добродошли!

ПОЗИВ (pdf)