DSC_0346

“Имплицитни ред” – Летња школа Универзитета уметности, Истраживачка станица Петница, 13-17. јул 2017.

25. јул 2017

Летња уметничка школа Универзитета уметности под називом Имплицитни ред одржана је од 13-17. јула 2017. у комплексу Истраживачке станице Петница код Ваљева. Овогодишња школа је имала за циљ да повеже интердисциплинарни и иновативни приступ уметничком истраживању са истраживањима у науци и технологији. Стога је и њен концепт био изграђен око појма имплицирања који је непосредно преузет из квантне физике, а који означава информатичку повезаност између различитих нивоа неког феномена који на први поглед делују неповезано.

Летња уметничка школа 2017. окупила је преко 20 студената који су у инспиративном окружењу Истраживачке станице Петница показали изузетну спремност на плурални истраживачки приступ, као и отвореност ка различитим научним и уметничким дисциплинама у сврху изражавања сопственог уметничког креда. Кроз теоријску и практичну контекстуализацију појмова имплицитни ред и фрактал студентима је пружена прилика да у интензивном петодневном раду врше анализу садржаја и форме уметничког дела, као и различитих природних и друштвених феномена уз њихову компаративну анализу.

Школа је обухватила четири уметничко-теоријске радионице – експерименталне фотографије и анимације, електроакустичке композиције, визуелних уметности и теорије (“Текст и хипертекст”) – као и интегративну радионицу чији је циљ била размена идеја и искустава целе групе студената.

У оквиру затварања ЛУШ 2017. којем су присуствовали ректор Универзитета уметности проф. мр Зоран Ерић и директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић, одржана је презентација радова Школе на којој су резултате својих истраживања представили студенти и водитељи радионица – професори Универзитета уметности у Београду – Сања Филиповић, Саша Радојчић, Александар Младеновић, Адам Пантић са Факултета ликовних уметности, Владимир Кораћ са Факултета музичке уметности, Владимир Перић са Факултета примењених уметности.

Програм ЛУШ 2017