Кустос Државног Ермитажа др Ирина Багдасарова одржала предавање на Универзитету уметности

6. децембра 2023

др Ирина Багдасарова, кустос царског порцелана, виши научни сарадник и научни секретар Одељења за историју руске културе у Државном Ермитажу, одржала је 30. новембра 2023. у Ректорату Универзитета уметности предавање на тему Дипломатија кроз културу: руско-српско партнерство на изложби царског порцелана у Народном музеју Србије. Предавању су присуствовали студенти Одсека за керамику ФПУ и Унесеко катедре за културну политику и менаџмент.

Др Ирина Багдасарова је гошћа Београда у оквиру изложбе „Царски порцелан: Романово доба у дворској служби“, која се одржава у Народном музеју Србије у Београду од 24. новембра до 24. децембра 2023. године. На изложби су изложени порцелански предмети репродуковани у Царској фабрици порцелана у Санкт Петербургу на основу историјских узорака из колекције Државног Ермитажа. Ови предмети, који датирају од 18. до почетка 20. века, коришћени су за време вечера и пријема у Зимском дворцу и другим царским резиденцијама.

Др Ирина Багдасарова је кустос Збирке руског порцелана и керамике, виши научни сарадник и академски секретар Одељења за историју руске културе у Државном музеју Ермитаж. Аутор је преко 70 публикација и низа предавања о историји руске примењене уметности и порцелана. Била је кустос и координатор бројних изложби у Државном музеју Ермитаж и у сарадњи са другим институцијама. Стручњак је за Росокхранкултуру и члан Стручног одбора за откуп уметничких дела. Руководилац је развоја и имплементације програма примењених уметности у Државном музеју Ермитаж и координатор Међународног саветодавног одбора за младе пројекта „Музеји 15/24“.