ЛЕТЊА УМЕТНИЧКА ШКОЛА 2023 – FELIX ROMULIANA, ЗАЈЕЧАР

21. јула 2023

Летња уметничка школа
Универзитета уметности у Београду

A r t   S a l t o

FELIX ROMULIANA, Зајечар
8-16. јул 2023.

 

Летња уметничка школа Универзитета уметности у Београду одржана је у Зајечару, од 8. до 16. јула 2023. године под називом ArtSalto. Овогодишњи домаћини, град Зајечар и Народни музеј Зајечар угостили су 33 студента уметности из земље и иностранства и 4 професора Универзитета уметности који су се окупили око 4 уметничке радионице – музичке, ликовне, графичког дизајна и фотографије.

Програм је одржан на археолошком налазишту античке римске царске палате Felix Romuliana (Гамзиград), близу Зајечара, где су студенти имали прилику да потпуно слободно експериментишу у стварању нових уметничких форми, тражећи инспирацију у традицији и културном наслеђу источне Србије. Сублимацијом традиције и савременог приступа уметности, млади уметници су реализовали вредна и несвакидашња уметничка дела у области музичке и визуелне уметности.

Летња уметничка школа свечано је затворена 15. јула на локалитету Felix Romuliana. На затварању присутнима се обратила ректорка Универзитета уметности, проф. др Мирјана Николић, потом директор Народног музеја Зајечар Вујадин Милошевић и директор Летње школе, проректор проф. др ум. Владимир Татаревић.

Наставници Универзитета уметности – др ум. Марко Стојановић (ФМУ), др ум. Александар Младеновић (ФЛУ), Славиша Савић (ФПУ) и Александар Костић (ФДУ) – представили су резултате радионица, након чега је отворена изложба радова насталих током трајања ЛУШ 2023.

Школа је реализована у сарадњи Универзитета уметности у Београду са Народним музејем Зајечар и уз подршку града Зајечара.

Радионице:

Радионицу води: др ум. Марко Стојановић, проф. Факултета музичке метности

Радионицу води: др ум. Александар Младеновић, проф. Факултета ликовних метности

Радионицу води: Славиша Савић, проф. Факултета примењених метности

Радионицу води: Александар Костић, проф. Факултета драмских метности