Конференција и јавна дебата “Будућност уметничког образовања: уметност и инклузивни универзитет” – 5. април и 11. мај 2021. године

30. марта 2021
Filmmaker Ane Hjort Guttu in the exhibition Ghost in the Machine, Hordaland Art Centre 2021. Photo: Paul S. Amundsen

У оквиру Еразмус+ пројекта Дељење знања маргинализованих кроз међународну културну сарадњу – SHAKIN’, Универзитет уметности у Београду – УНЕСКО катедра за културну политику и менаџмент, у сарадњи са Колективом за естетску едукацију Свих PhD in One Night организују конференцију и јавну дебату под називом Будућност уметничког образовања: уметност и инклузивни универзитет, 5. априла и 11. маја 2021. године.

У фокусу конференције биће разматрање капацитета уметности и уметничког образовања у погледу инклузије, суочавање са трендовима маргинализације, али и комерцијализације образовања, уметничког стваралаштва и критичког мишљења. Циљ два конференцијска догађања је да отвори питања важности уметности за друштво, вредновања експеримента као основе учења и потребе за деколонизацијом образовних институција и образовних пракси. Конференција ће бити прилика за сусрет и отворену дебату различитих актера који ће, сваки из перспективе свог рада у специфичној области, индивидуланим примерима представити и подстаћи на  размишљање о новим стратегијама и могућностима отварања универзитета према новим знањима и новим субјектима, чиниоцима и актерима производње знања. Међу планираним учесницима ће бити: уметници, педагози у области уметности, психолози, филозофи, активисти…

Конференција је намењена предавачима уметничких факултета, студентима и свима онима који производе специфична знања у пољу уметности, али и кроз и око уметности.

Радни језик конференције: енглески.

Програм конференције биће организован у два термина: 5. априла и 11. маја 2021. године од 16.00 часова путем Zoom платформе, уз директан пренос путем Facebook налога УНЕСКО катедре и YouTube канала Универзитета уметности у Београду.

Kонференцији заказаној за 5. април у 16.00 часова може се приступити преко следећих линкова:
https://www.facebook.com/events/2821084998207129
https://www.youtube.com/channel/UC2ylPLkAKzR8Vgcf-nzlxLQ

ПРОГРАМ КОНФЕРЕНЦИЈЕ


Ane Hjort Guttu: Manifesto, 2021. Photo: Patrik Säfström FNF


Ane Hjort Guttu: Manifesto, 2021. Photo: Patrik Säfström FNF


Skart and PhD In One Night for Guerilla University