Ректор

др ум. Милета Продановић

Др ум. Милета Продановић, сликар и писац, редовни је професор Факултета ликовних уметности у Београду на одсеку Сликарство. Од 1980. године активан је на ликовној сцени, те излаже на великом броју самосталних и групних изложби у Југославији и Европи. Његови радови налазе се у многим приватним и јавним/музејским колекцијама у Србији, на простору бивше Југославије, као и у многим европским земљама.

Од 1983. објављује прозу, есејистичке текстове из области визуелних уметности и публицистику. Био је стални ликовни критичар Књижевне речи, Књижевних новина и Борбе. Поред више наслова из области књижевности (романи, збирке прича) објавио је и неколико значајних књига есеја и монографије о колегама – ликовним уметницима. Његове књиге и поједини текстови преведени су на енглески, немачки, француски, мађарски, украјински, бугарски, македонски…

Добитник је више награда из области ликовне уметности, ликовне критике и књижевности, међу којима су Награда града Београда за књижевност и преводно стваралаштво за 2002. годину за роман Врт у Венецији и “Политикина” награда за најбољу изложбу у 2017. години за изложбу Генус – породичне приче одржану у Уметничкој галерији Надежда Петровић у Чачку.

Од 2011. године је члан Националног савета за културу Републике Србије, а од 2015. председник тог тела. У периоду 2000-2003. и 2011-2014. био је продекан Факултета ликовних уметности, а од 2015. проректор Универзитета уметности у Београду.

На функцију ректора Универзитета уметности у Београду изабран је 20. јуна 2018. године, за трогодишњи период 2018-2021.

ОПШИРНИЈА БИОГРАФИЈА

Контакт:
Телефон: +381 11 2626 661
Е-пошта: mileta.prodanovic@arts.bg.ac.rs

 

 

 

др ум. Милета Продановић, ректор Универзитета уметности