Еразмус+ изградња капацитета у високом образовању

МАГНЕТ
Унапређење менаџмента и управљања кроз унапређење наставе

 

 

Страница пројекта: https://magnet-project.eu/ 

Циљеви
Универзитетска педагогија, која је највише унапређена радом Центара за наставу и учење (ЦТЛ), представља главни стуб Европског простора високог образовања. Пројекат МАГНЕТ има за циљ да развије мрежу за универзитетску педагогију на Западном Балкану, кроз трансфер знања из земаља које имају ЦТЛ центре свим партнерским универзитетима. Главни циљеви укључују трансфер знања, оснивање ЦТЛ центара, производњу едукативног материјала и стварање одрживе мреже под називом BalkaNetUP (Балканска мрежа за универзитетску педагогију).

Активности
Related image Истраживање стања, жеља и потреба академског особља свих партнерских високошколских установа, студија која ће предочити њихове наставне потребе.
Related image Акције које ће се предузети на институционалном и националном нивоу које ће довести до оснивања ЦТЛ центара на свакој партнерској установи.
Related image Основна активност пројекта МАГНЕТ ће бити покретање BalkaNetUP чији ће део бити сви партнери на пројекту.
Related image За глатко функционисање и одрживост BalkaNetUP е-платформа ће бити дизајнирана и операционализована. Ова платформа ће се користити за комуникацију и дељење свих резултата пројекта МАГНЕТ.
Related image Развој обука заснованих на анализи потреба и жеља и прегледу литературе.
Related image Друге активности ће укључити партнере у вебинаре, сусрете, конференције и  радионица за партнере.

Очекивани резултати
Related image Подршка за спровођење модерних, иновативних, трансформативних наставних стратегија, усмерених на студенте високошколских установа на Западном Балкану.
Related image Формирање BalkaNetUP путем интеграције знања, добрих пракси, дељено искуство за академске образовне процесе.
Related image Оснивање ЦТЛ центара на партнерским установама.
Related image Покретање е-мреже за подршку BalkaNetUP-у.
Related image Унапређење метода наставе које води бољим исходима учења и компетенцијама студената

Партнери


У оквиру Еразмус+ пројекта МАГНЕТ имплементиран је први MOOC курс на Универзитету уметности

У оквиру Еразмус+ пројекта МАГНЕТ (Managerial and Governance Enhancement through Teaching) креиран је први MOOC (Massive Open Internet Courses) курс на Универзитету уметности, са темом Јачање критичког мишљења и критеријума код педагога развојем вештина и декодирања масмедијских порука. Курс представља упознавање са основним постулатима медијске педагогије као области која обухвата педагошки оријентисано бављење масовним медијима (медијска писменост, медијска дидактика, теорија) и намењен je педагозима, истраживачима и студентима који желе да унапреде своје вештине декодирања масмедијских порука, развију масмедијску дигиталну писменост, упознају се са постулатима и ефектима теорије масмедија и аудиторијума као кључних фактора у формирању критичког мишљења и критеријума код педагога. Основни циљ курса је производња едукативног материјала и трансфера знања путем интернет платформе, са фокусом на медијској педагогији. Курс се састоји из видеа, презентација и питања за дискусију и садржи 4 тематске целине: 1) Увод и преглед курса; 2) Историјат радија и Радио у ери комерцијализације и форматизације; 3. Телевизија и 4. Интернет.

Курс je креирала др Марија Каран, доценткиња Факултета музичке уметности, на српском и енглеском језику.

Комплетном курсу је могуће приступити преко MAGNET-MOOCs платформе, регистрацијом на:
https://magnet-moocs.mbg.duth.gr/courses/course-v1:uab+DCT101+2024_T1/about

 


Читајте Newsletter br.2!

Најновије активности партнера на пројекту МАГНЕТ можете прочитати овде: NEWSLETTER NO.2

 


Изашао је први број Newslettera!

Информишите се о најновијим активностима партнера на пројекту МАГНЕТ

NEWSLETTER NO.1

 Састанак пројектног тима МАГНЕТ у Тирани

31. август – 2. септембар 2023.

 

Први састанак Скупштине Еразмус+ пројекта MAGNET (Managerial and Governance Empowerment through Teaching and Learning) одржан је од 31. августа до 2. септембра 2023. године на Универзитетском колеџу ЛОГОС у Тирани, Албанија.

Састанку су испред Универзитета уметности присуствовали чланови пројектног тима др Гордана Каран, ред. проф. Факултета музичке уметности и Анђела Русо, стручни сарадник задужен за међународне пројекте.

Током дводневног догађаја представљен је и усвојен документ који се односи на потребe високог образовања на Западном Балкану (Master Plan for the Needs & Wants of Higher Education in the Weastern Balkans), а који је директно у спрези са унапређењем универзитетске педагогије у овом делу Европе. Такође се разговарало о успостављању платформе BalkanNetUP, о оснивању Центра за наставу и учење на партнерским институцијама (CTL – Center for learning and theaching), организацији курсева за наставно особље (MOOC) и другим активностима.

Професорка Гордана Каран и стручни сарадник Анђела Русо известиле су партнере о  досадашњим активностима Универзитета уметности на пројекту и представиле наредне кораке у вези са  оснивањем CTL-a и припремом курсева који ће се у оквиру њега реализовати.

У пројекту MAGNET учествује 12 партнера из осам земаља Западног Балкана, а координатор је Демокритус универзитет из Тракије, Грчка (Democritus University of Trace).

 

АГЕНДА

        


 

Први састанак пројектног тима МАГНЕТ у Александрополису
16. и 17. фебруар 2023. 

Пројектни тим МАГНЕТ састао се 16. и 17. фебруара у Александрополису.

Током састанка, партнери су имали прилику да се боље упознају и додатно учврсте темеље за успешну реализацију пројекта.

Први дан састанка био је посвећен прегледу пројекта и подели улога партнера, као и правилима програма Еразмус+ које партнери треба да имају на уму током имплементације. Дан је завршен презентацијом алата за управљање и сарадњу који ће се користити у МАГНЕТ-у.

Други дан је био фокусиран на конкретне радне пакете и очекиване исходе и резултате.

Дан је започет презентацијом Центара за предавање и учење, њихове структуре и намене, као и конкретних радњи које треба предузети. Координатор је партнерима представио примере добрих пракси у овом пољу, а које подробније објашњавају  активности Центара као што су предавања, радионице и семинари. Састанак је затим покрио тему онлајн курсева ко и BalkaNetUP платформу са прегледом потребних даљих корака.

У поподневним сатима, ЛОГОС је представио Акциони план праћења квалитета пројекта, а затим се осврнуо и на радни пакет који се односи на анализу потреба у виском образаовању на Западном Балкану.

Партнерима је детаљно објашњен пројектни план који дефинише кораке које је потребно предузети како би анализа и мастер план за решавање потреба и жеља у области виского образовања на Западном Балкану била што успешнија и квалитетнија. На крају,било је речи и о  дисеминацији, финансијским и административним питањима.

У суботу су партнери имали прилику да учествују на једнодневној конференцији под називом: „Циклуси учења универзитетске педагогије“. Ово је била фантастична прилика за пројектни тим да из прве руке искуси пример добре праксе и добије инспирацију и мотивацију за развој сопствених Центара за учење. Следећи састанак пројектног тима ће се одржати у Тирани, у Албанији, у септембру 2023. године.